Røyker får erstatning etter kreft

Stavanger-kvinnen (49) røykte selv, men mente det var passiv røyk på jobben som ga henne lungekreft. Nå har Høyesterett sagt seg enig, og tilkjent kvinnen yrkesskadeerstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsikringsselskapet Vesta har hele tida nektet å gi kvinnen erstatning fordi de mener hun som røyker må ta mye av skylden for sykdommen. 49-åringen mener selv at lungesykdommen skyldes den passive røykingen hun er blitt utsatt for i jobben på en nattklubb i Stavanger, og at sykdommen derfor må anses som yrkessykdom likestilt med yrkesskade, skriver TV2.no.

Kvinnen begynte å røyke i 1973, og har fortalt retten at hun røykte mellom 10 og 15 sigaretter om dagen. I 1977 ble hun ansatt på et diskotek som senere ble gjort om til nattklubb. Lokalene var svært røykfulle.

I 1992 fikk kvinnen konstatert kreft i den venstre lungen. Samme år ble lungen fjernet, og kvinnen innvilget 50 prosent uføretrygd. Da trygdekontoret avslo søknaden om yrkeserstatning fordi de mente sykdommen skyldtes kvinnens røyking, krevde hun erstatning fra arbeidsgivers forsikringsselskap Vesta Forsikring. Da de avslo kravet, ble saken tatt til retten.

Stavanger-kvinnen fikk medhold i byretten, men bare delvis medhold i Gulating lagmannsrett. Som siste og avgjørende instans har nå Høyesterett gitt henne fullt medhold.

Ifølge NTB får kvinnen 2,4 millioner kroner i erstatning fra Vesta. Forsikringsselskapet må også betale saksomkostningene på 210 000 kroner, skriver TV2.no.