Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røyker fikk erstatning

Vesta må betale 75 prosents yrkesskadeerstatning til en kvinne som utviklet lungekreft etter flere års arbeid som servitør i røykfylte lokaler. Kvinnen har selv røykt i flere år. Ankesaken er avgjort i Gulating lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vesta Forsikring A/S må også betale kvinnens saksomkostninger på 105.000 kroner.

I dommen fra Stavanger byrett 8. oktober 1997 ble kvinnen tilkjent full erstatning og dekning av saksomkostninger på 32.000 kroner. Vesta anket saken og erstatningen etter yrkesskadeforsikringsloven, er altså redusert til 75 prosent fordi hun selv røykte daglig.

Passiv røyking

Kvinnen har hele tiden krevd at lungekreften, som hun fikk påvist i våren 1992, skal godkjennes som en yrkessykdom med rett til erstatning etter loven. Kvinnen måtte i 1992 fjerne en lunge og etter operasjonen fikk hun halv uførepensjon og arbeider i halv stilling. Hun hevder at lungekreften har oppstått som et resultat av passiv røyking på nattklubben i Stavanger hvor hun jobbet i 15 år. Motparten har hevdet at hovedårsaken til hennes sykdom skyldes at hun hadde røykt 10-15 filtersigaretter daglig i 20 år, men bestrider ikke at langvarig eksponering av tobakksrøyk kan føre til denne type skader.

Lagmannsretten mente at spørsmålet i saken var om Vesta kunne påvise at kvinnens lungekreft åpenbart ikke var forårsaket av passiv røyking på arbeidsplassen. I dommen heter det at slik lagmannsretten vurderer bevisene, er det klart at både den aktive egenrøykingen i fritid og på jobb, og den passive røykingen på arbeidsplassen har vært medvirkende faktorer for utviklingen av lungekreft.

Grovt uaktsomt

Kvinnens advokat, Carl Gunnar Sandvold, viser til at lagmannsretten i sin dom mener at passiv røyking er farligere for en aktiv røyker enn for en ikke-røyker.

- Dommen viser at kvinnen i lang tid har blitt eksponert for sterk røyk på arbeidsplassen, skriver Sandvold i en pressemelding.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling