Røyker polonium 210

Men Per Inge Torkelsen er ikke skremt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Sigaretter inneholder «betydelige mengder» av den radioaktive giften polonium, skriver professor Robert Proctor i New York Times.

- Det er veldig mange helseskadelige stoffer i tobakk. Betydningen av de enkelte stoffene er ikke selvstendig klarlagt, men vi vet at tjærestoffer og nitrosaminer er viktige. Og det er grunn til å tro at det radioaktive polonium 210 kan være viktig ved utvikling av lungekreft, sier professor Tore Sanner ved Radiumhospitalet til Dagbladet.no.

- Det er jo blåsyre i tobakk også, så at det er radioaktivitet i  tillegg, overrasker meg ikke, sier den profilerte røykeren og komikeren Per Inge Torkelsen til Dagbladet.no.

Trakk reklamefilm

I går kveld skulle britiske helsemyndigheter sendt en reklamefilm med en advarsel om at tobakk inneholder den radioaktive giften som tok livet av Alexander Litvinenko. Men reklamen ble stanset av hensyn til Litvinenkos familie, skriver The Times.

Reklamen var den første i en serie radio- og TV-snutter som er laget av journalisten Donal MacIntyre.

Serien skal avsløre hvor lite folk vet om hvilke giftstoffer som er i sigarettene de innhalerer.

- Vi hadde filmet en del TV-reklamer for kampanjen, der en av dem nevnte polonium 210. Etter de siste dageres hendelser og i samråd med helsedepartementet, tok vi avgjørelsen å ikke sende snutten med polonium nå, sier Sara Hiom ved Cancer Research UK til the Times.

- DET SKREMMER IKKE spesielt, sier røykeren og komikeren Per Inge Torkelsen. Foto: Stian Haraldsen/Dagbladet
- DET SKREMMER IKKE spesielt, sier røykeren og komikeren Per Inge Torkelsen. Foto: Stian Haraldsen/Dagbladet Vis mer

Hemmelig forskning

Amerikanske professor Proctor var blant vitnene mot de amerikanske tobakkselskapene på 1990-tallet.

Han sier at American Tobacco Company allerede i 1968 satte i gang hemmelig forskning for å finne ut av hvor mye polonium 210 som finnes i sigarettene. Forskerne kom til at røykere innhalerer rundt 0,04 pikocurier polonium 210 per sigarett. De skal også ha funnet ut at filter på sigaretten ikke var effektivt i å stanse isotopen.

«En fjerdedel av en billiondel av en curie høres kanskje ikke mye ut, men husk at vi snakker om et kraftig radioaktivt stoff som utstråler alfapartikler, den farligste typen når vi snakker om lungekreft, i mye større mengder enn selv bomben som ble sluppet over Nagasaki,» skriver Proctor i New York Times.

- Det er det det er, for dette stoffet er bundet i partikler og vil feste seg i lungene. Da vil de avgi alfapartikler direkte til lungene. Om det ligger inntil en celle, er det klart at det kan påføre cellen alvorlige skader, sier Sanner.

219.000

Styremedlem Per Inge Torkelsen i stiftelsen «Vi røykere» sier han er smertelig klar over at det ikke er sunt å røyke.

- Jeg har røykt tjue sigaretter daglig i over tredve år. Det blir en kvart million sigaretter til sammen, så du dør åpenbart ikke av det med en gang, sier komikeren.

Røyker polonium 210