Røykere koster arbeidsgiveren 45 000 kroner i året

Nye beregninger fra Folkhälsoinstitutet i Sverige.

MILLIARDER OPP I RØYK:   De kommuneansattes røykepauser medfører tap på 2,6 milliarder kroner, eller det samme som lønninger til 6.000 heltidsansatte, viser nye beregninger fra  Folhälsoistitutet. Foto: SCANPIX .
MILLIARDER OPP I RØYK: De kommuneansattes røykepauser medfører tap på 2,6 milliarder kroner, eller det samme som lønninger til 6.000 heltidsansatte, viser nye beregninger fra Folhälsoistitutet. Foto: SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Røyking koster det svenske samfunnet enorme beløp. De kommuneansattes røykepauser medfører tap på 2,6 milliarder kroner, eller det samme som lønninger til 6.000 heltidsansatte, viser nye beregninger.

Ifølge beregningene som Folkhälsoinstitutet i Östersund la fram tirsdag, koster hver enkelt røyker sin arbeidsgiver 45.000 kroner per år. Røykepausene står for vel 31.000 kroner av dette beløpet, mens resten skyldes økt sykefravær.

- En del røykere vil sikkert bli irritert over tallene Folkhälsoinstitutet legger fram, fordi de mener røykingen er noe privat og personlig. Men det er viktig for alle som arbeider for å bedre folkehelsen å få fram hva røykingen koster, sier tobakkseksperten Ywonne Wiklund.

- Alle er enige om at det fra et folkehelsemessig synspunkt er viktig å redusere bruken av tobakk. Ingen skal mot sin vilje bli utsatt for tobakksrøyk, og vi vet at flere enn tre av fire røykere helst vil slutte, sier Cecilia Birgersson ved Folkhälsoinstitutet.

Birgersson tilføyer at selv om tallene som ble lagt fram tirsdag gjelder kommunalt ansatte, er det grunn til å tro at forholdene i det private næringsliv er de samme. Tidligere beregninger har vist at røyking koster det svenske samfunnet 26 milliarder kroner per år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer