Røykesugen 20 år etter siste trekk

ORKDAL (Dagbladet): - Jeg kjenner abstinenssymptom etter 20 år, sier røykeavvenningsekspert Per Schioldborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forteller røykeavvenningsekspert Per Schioldborg (67), som selv sluttet å røyke i 1980. Psykologiprofessoren er sakkyndig vitne i rettssaken Robert Lund har anlagt mot Tiedemanns Tobaksfabrik AS.

I Orkdal herredsrett forteller Per Schioldborg at lysten på røyk dukker opp i en bestemt situasjon:

- Jeg kan fortsatt kjenne røykesug, særlig ved én anledning: når jeg har badet. Når jeg kommer opp av havet, er det første jeg tenker at nå skulle det smakt med en sigarett!

Vanskelig å stumpe

Kreftsyke Robert Lund fyrer fortsatt opp innholdet av et par pakker tobakk i uka.

- Det er en vanskelig sak å stumpe røyken, oppsummerer psykologiprofessoren ved Universitetet i Oslo.

Selv røykte han 100000 sigaretter i løpet av nærmere 30 år, men greide til slutt å kvitte seg med uvanen. Bare mellom fem og ti prosent av de som prøver å slutte å røyke, klarer det.

Å begynne å røyke er heller ikke lett. De fleste strever med å komme i gang og leter en stund før de finner et sigarettmerke de liker:

- Hvis man klarer å komme gjennom fire sigaretter i løpet av et par- tre dager, er det 90 prosent sannsynlig at man blir avhengig, forklarer Per Schioldborg.

Amputasjon

Herredsretten fikk i går høre om krigsseileren som fikk klar beskjed om at amputasjon av armer og bein ville bli konsekvensen hvis han ikke sluttet.

- Jeg beklager, men det får stå sin prøve, svarte mannen. To år seinere hadde legene måttet amputere begge beina, den ene armen og tre fingrer på gjenværende høyre arm. Men mannen røykte fortsatt: I de to gjenværende fingre satt sigaretten!

RØYKE-EKSPERT: Per Schioldborg (t.h.) er sakkyndig vitne i rettsaken Robert Lund har anlagt mot Tidemanns Tobaksfabrik AS.