Røykfri Mette-Marit ler av tyske ukeblader

- Nå går det kjempefint, sier kronprinsesse Mette-Marit. Hun er frisk, røykfri og har nettopp avlagt eksamen i etikk. De tyske ukebladene bare ler hun av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sin ettårs bryllupsdag søndag feiret kronprinsparet med familie og venner hjemme i Ullevålsveien og med en gudstjeneste i Slottskapellet, der blant andre biskop Gunnar Stålsett deltok.

- Det var en flott dag, og det var veldig viktig for oss å markere dagen sammen med familie og venner og ikke la det bli en bryllupsdag bare for oss to, sier en solbrun og sommerfrisk kronprinsesse til NTB.

Dagen før turen til Hordaland avla hun eksamen i etikk ved Universitetet i Oslo. Sommeren er blant annet brukt til intensiv pensumlesing.

- Det synes jeg er veldig imponerende, særlig med tanke på hvor mye annet du har deltatt i det siste året, sier kronprinsen henvendt til sin kone.

Nå gleder de seg begge til videre studier i London.

Sluttet å røyke

Vinterens og vårens mange uhell med sykdom, beinbrudd og forbrenningsskader er historie.

- Men lungebetennelsen førte også noe veldig godt med seg. Jeg sluttet å røyke mens jeg lå på sykehuset, og har ikke tatt en sigarett siden, sier en stolt kronprinsesse til NTB.

Kronprinsessens sykdom og skader, angsten for å fly og det anstrengte forholdet til faren har fylt flere spaltekilometer i pressen det siste halvåret. Men det prøver hun å ikke ta innover seg.

- Det er viktig for oss som mennesker å ha fokus på det som gir rollen innhold og mening. Kronprinsparets humanitære fond og utviklingsspørsmål er eksempler på områder jeg har fått mye igjen for å fokusere på. Det samme gjelder for de beskytterskap jeg har tatt på meg, som for Norsk Designråd og Rådet for psykisk helse, forteller hun.

- Vi gleder oss også veldig over den fantastiske mottakelsen vi har fått rundt om i landet, sier kronprinsessen, som sammen med ektemannen har besøkt 13 av landets 19 fylker i løpet av de siste 12 månedene.

Privat

Flyskrekken har hun ikke fått helt bukt med.

- For tiden går det greit, men jeg kommer nok til å få problemer i perioder, tror jeg.

Forholdet til faren vil hun ikke snakke om.

- Det er privat. Det er et forhold som betyr noe for meg personlig, men som offentligheten ikke har krav på å vite noe om, er alt kronprinsessen vil si om temaet.

Ler av tyske ukeblader

På forsiden av det tyske ukebladet Welt der Frau var Mette-Marit forrige uke avbildet med en baby i armene og følgende tekst: 'Babyen leger hennes syke sjel'.

- Dette forholder vi oss til på en galgenhumoristisk måte. Hadde det vært skrevet på samme måte her hjemme hele tiden, hadde forholdet vært et annet, understreker kronprinsesse Mette-Marit.

Så gjenstår det å se hvor mange kongelige graviditeter vi skal lese om i tysk ukepresse det kommende året. Men i britisk presse blir det neppe særlig mye norsk kongestoff. De har mer enn nok med sin egen kongelige familie.

LER AV TYSKE OPPSLAG: Mette-Marit lar ikke fantasifulle oppslag i tysk presse gå inn på henne.