Røykfritt i Tromsø

TROMSØ (Dagbladet): Her er enda en dårlig nyhet til de som mener pils og røyk hører sammen: I morgen åpner Nord-Norges første røykfrie bar og nattklubb - og det i utelivsbyen Tromsø!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Dagfinn Høybråten vil ha totalforbud mot røyking på serveringssteder fra 2004. Åge Heimland i Tromsø kommer nå politikerne i forkjøpet.

- Jeg har luftet tanken for flere, lenge før forslaget ble kjent, og fått massiv støtte for ideen. Mange som går på byen savner et røykfritt alternativ. De vil nyte en drink eller to uten å få sigarettrøyk i trynet, sier Heimland til Dagbladet.

Lørdag åpner han dørene på Circa og tror på stinn, røykfri brakke. Dette er konseptet: lunsjkafé på dagtid, bar/nattklubb på kvelden og natta. Med samme åpningstider som andre utesteder i byen. Forskjellen er bare at Heimland har plassert askebegeret ute på fortauet.

Vinner gjester?

- Du er ikke redd for å skremme vekk kunder?

- Tvert imot. Jeg regner tvert imot med å vinne kampen om gjestene. Dette er ikke bare sunt for de som skal jobbe her - det er rett og slett en smart forretningsidé. Mitt utgangspunkt er at to av tre nordmenn ikke røyker, sier Heimland.

Han blir skamrost av Arvid Libakk, fagrådsleder i tobakksspørsmål hos Sosial- og helsedirektoratet.

- Det er flott at han viser vei, og det har symboleffekt at dette skjer i byen som har rykte som landets fremste utelivsby. Jeg håper andre serveringssteder kommer etter, sier Libakk.

Og det har de gjort i Lillestrøm. Norges første røykfrie øl- og vinbar, Cafe Køh, åpnet i februar.

Tapt kamp

Libakk mener de ansatte ved baren i Tromsø har grunn til å juble.

- Hotell- og restaurantarbeidere topper statistikken når det gjelder dødelighet av røykerelaterte sykdommer. De krever endringer i serveringsbransjen og er i ferd med å få gjennomslag for det, sier Libakk.

Nå støtter også restauranteierne forslaget om røykfrie barer, kafeer og nattklubber.

- Vi innser at slaget er tapt. sier direktør Knut Almquist i Reiselivsbedriftenes landsforening til Dagsavisen.

<b<IKKE FOR FESTRØYKERE: I helga åpner eksrøykeren Åge Heimland dørene til Circa i Tromsø. Han får ros fra Arvid Libakk i Helsedirektoratet.