Røykgranat gikk av. 30 til sykehus

Da instruktøren skulle instruere hvordan røykhåndgranaten fungerer, gikk den av ved et uhell.

I alt 30 soldater tilknyttet Sør-Hålogaland HV-distrikt 14 er sendt eller skal sendes til sykehus etter at en røykhåndgranat gikk av ved et uhell på Drevjamoen i Nordland torsdag morgen.

Det bekrefter sjef for heimevernsdistriktet, Bengt Henriksen, til Dagbladet.

Av de mottatte pasientene er 20 lettere skadd, seks har moderate skader mens én skal være moderat til alvorlig skadd, skriver avisen Helgelendingen. Det er snakk om moderate øyeskader, hudskader og inhalasjonsskader.

Kjørte selv til sykehuset

Det var i 9-tida torsdag morgen at politiet fikk melding om at røykhåndgranaten hadde gått av på Drevjamoen, om lag tre mil nord for Mosjøen.

Mange av soldatene som sto nærmest da røykhåndgranaten gikk av, ble umiddelbart kjørt til sykehus av Forsvaret.

- De sju første soldatene som ble mest eksponert for gassen, fikk vi umiddelbart av gårde i egne kjøretøy. I dette tilfellet kan tida ha mye å si, sier HV-sjef Henriksen til Dagbladet.

Etter hvert ga Henriksen ordre til alle som har vært i berøring med gassen om å innfinne seg på sykehuset i Mosjøen for en sjekk.

- Mitt fokus har vært å ta vare på alle de 30 som sier de har vært i kontakt med gassen, og de 194 andre som har vært med på øvelsen. Alle de 30 har ringt hjem, og jeg har gitt beskjed til de 194 andre om å også ringe hjem, sier Henriksen til Dagbladet.

Skulle instruere

Det var under en instruksjon at uhellet skjedde, forteller HV-sjefen til Dagbladet.

- Uhellet skjedde på en stamplass på en av skytebanene. Da røykhåndgranaten gikk av, sto det en halvsirkel med soldater rundt, sier Henriksen.

- Hadde soldatene på gassmasker eller annet verneutstyr?

- Det kjenner jeg ikke til, men sannsynligvis har de ikke hatt på gassmasker.

- Risikofylt

HV-sjefen har selv anmodet Forsvarets havarikommisjon om bistand. De ankommer stedet i kveld.

I tillegg etterforsker politiet saken.

- Havarikommisjonen starter sitt arbeid i kveld. De vil se på hendelsesforløpet for å finne tiltak som kan hindre at dette skjer igjen. Det er vårt fokus nå, sier Henriksen.

Han forteller at slik tiltak alltid er velkomne.

- Vår virksomhet er av og til risikofylt, og vi jobber hele tida med risikovurderinger. Det som ikke skulle skje, skjedde i dag, sier HV-sjefen.