Røyking øker fare for krybbedød

Dersom mor røyker i svangerskapet, er risikoen for å miste barnet i krybbedød tre ganger så høy som hvis hun ikke røyker, viser en dansk undersøkelse gjengitt i Dagsavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som 30 til 40 prosent av alle plutselig spedbarnsdødsfall skyldes morens røyking under graviditeten, viser undersøkelsen som skal presenteres i det anerkjente tidskriftet Archives of Disease in Childhood, melder Dagsavisen.

Ifølge professor og leder av Medisinsk fødselsregister Lorentz M. Irgens, er dette i tråd med tidligere forskning. Blant kvinner som hadde mistet et barn i krybbedød fant man at det var fire ganger så stor risiko for krybbedød hvis moren røykte i svangerskapet. Hvis moren derimot bare røykte graviditeten ble risikoen for krybbedød redusert.

Prosjektleder Kristin Granborg i Statens tobakkskaderåd sier til Dagsavisen at det er færre gravide i Norge som røyker nå enn før. 21 prosent av gravide kvinner røyker i dag, mens tallet for noen år tilbake viser at 37 prosent gravide kvinner røykte. Granborg mener at det er viktig å ikke moralisere over dette, men heller tilby denne gruppen hjelp til å slutte.