Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Røyking var ikke farlig den gangen

ORKDAL (Dagbladet): - Det var ikke farlig å røyke den gangen, sa storrøykeren Robert Lund (67) under sin forklaring i Orkdal herredsrett i formiddag. Han begynte å røyke i 1953.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lund fortalte at han ikke ble klar over tobakkens helseskader før på 70-tallet, og da var han forlengst hektet på rullingsen.

Han prøvde å slutte å røyke en gang i 1967 og to ganger på 70-tallet, uten å lykkes.

- Tenkte du aldri på å oppsøke lege? spurte hans advokat, Edmund Asbøll.

- Jeg ble påspandert så mye røyk av legene den gangen, at jeg aldri tenkte på å be dem om hjelp til å slutte. Jeg tror ikke de fulgte med så veldig godt de heller.

- Røykeavvenningskurs?

- Det var ukjent for meg. Det var iallfall ikke noe sånt ute hos oss i Hemne, svarte Lund.

Før helga kom J.l. Tiedemanns Tobakksfabriks advokater med et nytt bevis i saken: De hadde funnet en artikkel i lokalavisa Sør-Trøndelag fra 1964, der en Robert Lund ble intervjuet om helseskadene ved å røyke.

- Jeg kan ikke huske dette intervjuet i det hele tatt, sa Lund i retten i dag, men han bekreftet at det måtte være han som ble intervjuet. Det er ingen annen Robert Lund i Hemne.

- Jeg vil fortsatt hevde at jeg ikke ble klar over helseskadene før på 70-tallet. Det var da jeg gjorde de siste tapre forsøk på å slutte å røyke, nettopp fordi jeg da hadde blitt klar over helserisikoen, sa Robert Lund.

Pendressen

- Jeg ser fram til å forklare meg. Det skal bli greit å bli ferdig med det, sa den dødssyke storrøykeren Robert Lund (67) da han ankom Orkdal herredsrett like før kl. 09 i dag.

Fredag kom han aldri til rettslokalet. Han ble så uvel etter strålebehandlingen på Regionsykehuset i Trondheim at han måtte dra rett hjem til Hemne.

- Det var en tung dag, men det går bra nå, sa Robert Lund til Dagbladet nå i morgentimene.

I dag skal han avgi sin forklaring for retten. Det er en stor og viktig dag for den kreftsyke mannen. Han stiller derfor i pendressen, hvit skjorte og slips.

Robert Lund lider av framskreden lungekreft med spredning til hjernen. Han vet han kan dø når som helst. For å sikre at rettssaken kan gjennomføres uten Lund, er hans forklaring allerede tatt opp på video. Men slik det ser ut nå, kan han selv sitte og forklare seg i retten i dag.

Vi går nå inn i rettssakens andre uke. Det er satt av totalt ti dager til forhandlingene.

Robert Lund har saksøkt J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik AS for å få fastslått at selskapet er erstatingsansvarlig for den skade han er påført ved bruk av røyketobakken «Petterøes nr. 3».

Søksmålet gjelder ikke utmåling av erstatning. Dette spørsmålet må løses ved forhandlinger mellom partene eller ved et nytt søksmål dersom Lund får medhold i endelig dom om ansvarsspørsmålet.

[email protected]