Røyksignaler

Når tar jeg opp igjen festrøykinga i protest. Søndager skal jeg røyke ekstra mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er de blitt fullstendig gærne. De blir aldri fornøyde, disse aller strengeste. Røyksignalene som sendes fra Legeforeningen og Helsedirektoratet gir akutt røykhoste. Onsdag lanserte Legeforeningen forslag om ytterligere restriksjoner på salg av tobakk. Foreningen foreslår at aldersgrensa for å gå i kiosken og kjøpe tobakk, heves fra 18 til 20 år. Det er allerede (nesten) like lett å skaffe seg hasj som en pakke Prince Mild. Legene mener ungdommer bør ha stemt ved stortingsvalg, bestått førerprøven og gjort unna la oss si mellom tre og ti seksualpartnere, før de får tillatelse til å kjøpe røyk og snus. Sykkelhjelm og albuebeskyttere bør være obligatorisk fram til 25.

ANTALL SALGSSTEDER begrenses ved at bare steder som allerede selger alkohol, skal få lov til å selge snus og sigaretter. Altså dagligvarebutikker, utesteder og Vinmonopolet. Syndens pøl bør konsentreres. Settes innstramningen ut i livet, kan det bli nær umulig å kjøpe røyk på søndager. Røyksugne er simpelthen nødt til å gå på pub og drikke øl og sprit, for å få seg en søndagsblås. For alle vet at røykere er umodne mennesker med lav impulskontroll som ikke makter planlegging, og i alle fall ikke utsatt behovstilfredsstillelse.

INNEN LEGESTANDEN finnes mange radmagre overleger og helsefanatikere som dyrker maraton og sykling av lange distanser. For slike doktorer fins bare én gud: Den gjennomsunne kroppen. Ikke rart de er skuffet over utviklinga de siste åra: Nordmenn insisterer på å røyke uansett hvor farlig og lavstatus det er.

Forfatter Dag Solstad sier i Dagbladet i går at forslaget er «et interessant studium i protestantisk etikk og misunnelse. Alt som er lystig og unyttig er forhatt i vår del av verden». Anne B. Ragde ber myndighetene bare drive på. For jo vanskeligere det er å skaffe seg røyk, jo mer spennende blir det. Ragde heier på et godt gammeldags ungdomsopprør vekk fra idretten. Det kommer neppe. Over 85 prosent av befolkningen støtter røykeloven. Særlig røykere er begeistret.

RØYKERNE GÅR UT. Det gir mulighet til omrokeringer i selskapet. Slik skapes sosial dynamikk og gode rammebetingelser for nye bekjentskaper og sjekking. Folket i røyken har fått seg gode allværsjakker og lune pledd. Innendørs er det selvsagt blitt langt sunnere, både for betjening og gjester, og det er fint. Det er blitt lettere å få med seg mødre og allergiske venninner på en liten bytur. Klærne lukter mye bedre. Derimot merker man at nordmenn – les: menn – fiser (unnskyld) oftere enn man skulle tro.

For dem som er vant til å lese avisa si på formiddagen med røyk og en pils på nærkafeen, er det blitt traurig. Pubeiere med næringsvett har for lengst satt opp røyketelt eller snekret overbygde terrasser. Heroinistene får sprøyterom, røykerne får røykerom. For å holde kulda unna, gjelder det å drikke med begge hendene.

SEKS NORSKE kommuner har fortsatt ølmonopol. Det er skikkelig eksotisk. Her får Legeforeningens forslag en interessant effekt: Røykemonopol. Alle vinmonopol i Norge kan like godt utvides med en egen røykeseksjon, rett bak den billige spriten, så langt unna bestillingsutvalget av dyre rødviner som mulig. På polet kan nikotinslavene se fram til god service fra ekspeditører med solide fagkunnskaper, i valget mellom Camel eller Virginia Slims mentol.