Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Røykte hasj i fengselet før rekonstruksjon av drap

Den drapstiltalte mannen sier han hadde store problemer med nervene mens han satt i varetekt. Timer før politiets rekonstruksjon av drapet han er tiltalt for, ruset han seg på cella.

BEVÆPNET: Politiet rykket ut tungt bevæpnet etter drapet 12. mars i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEVÆPNET: Politiet rykket ut tungt bevæpnet etter drapet 12. mars i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Mannen i 30-åra som står tiltalt for å ha drept en polsk mann (31) på Bjørndal i Oslo morgenen den 12. mars i fjor, ga tirsdag sin forklaring i retten. Han nekter for forsettelig drap på den 31 år gamle mannen, men innrømmer at han var på stedet med våpen og avfyrte det han hevder var et vådeskudd.

Tirsdag ble det gjentatte ganger vist en overvåkningsvideo fra parkeringskjelleren hvor mannen ble skutt. I tillegg fortalte tiltalte fra vitneboksen detaljert om sin bruk av rusmidler. En bruk som også skal ha fortsatt etter at han meldte seg for politiet og satt i varetekt.

- Dagen før det skulle være rekonstruksjon av drapet, så var det noen som kastet hasj inn i luftegården på Oslo fengsel. Jeg røykte dette sammen med en annen innsatt, før vi delte det som var igjen og tok det med til cella, fortalte tiltalte i retten.

Røykte hasj før rekonstruksjon

I rettssal 716 kom det også fram hvordan mannen hadde slitt med nerver, etter at han havnet i varetekt og isolasjon. Ifølge hans egen forklaring, var problemene store også like før politiets rekonstruksjon i midten av august i år.

- Jeg røykte to ganger også på morgenen før rekonstruksjonen, og tok noen tabletter. Dette førte til at jeg var ruset da vi var på åstedet. Det ble tatt urinprøve av meg før vi dro, og denne var positiv. Jeg innrømte å ha røykt hasj, men en time etter gjennomførte vi rekonstruksjonen, sa den drapstiltalte.

Mannens forsvarer, Trygve Staff, avviste tirsdag å kommentere forklaringen om rusmiddelbruk eller andre elementer i saken. Det mest sentrale under rettssakens første dag ble likevel videoen som viser skuddet som tok livet av den polske mannen i et garasjeanlegg på Bjørndal.

SKYTEEPISODE: 14. mars rykket politiet ut etter meldinger om skudd avført på Lambertseter i Oslo. En bil ble stanset i Gamlebyen i Oslo, og tre personer ble pågrepet i forbindelse med skytingen. I bilen fant politiet to skytevåpen. Vis mer

20 avgjørende sekunder

I videoen ser man tre menn som forsøker å hjelpe tiltalte, som på tidspunktet hadde kjørt seg fast. Etter en stund går en av dem, den polske mannen, rolig bort fra den fastkjørte bilen og bort til sin egen som befinner seg utenfor kameraets vinkel.

Tiltalte følger så etter, og forsvinner ut av bildet. Et drøyt halvminutt seinere kommer tiltalte løpende inn igjen, tilbake mot bilen han kjørte fast. Fornærmede kommer så gående i samme retning noen sekunder etter, hvorpå tiltalte åpner bagasjerommet på bilen og tar ut en maskinpistol.

De neste 20 sekundene av videoklippet vil avgjøre straffen for mannen i 30-åra. Etter å ha dyttet til fornærmede, slår han til ham med våpenet som samtidig går av.

Statsadvokat Andreas Strand vil dømme tiltalte for forsettelig drap. Tiltalte holder selv fast på at drapet var en ulykke, og at han aldri mente å skyte den polske mannen, som døde dagen etter på grunn av skadene.

Hevder han var aggressiv

Ifølge tiltalte ble 31-åringen aggressiv, da han fulgte etter ham for å få hjelp med bilen. Dette skal ha vært årsaken til at han prøvde å slå ham med våpenet og få ham bort fra stedet.

- Han spurte «you want more?», og alt jeg tenkte var å få ham bort. Jeg prøvde å si at han skulle gå og komme seg unna, men han nektet. Jeg dyttet ham og sa «go away», for jeg trodde han skulle angripe meg, men han ble stående. Han tok så en bevegelse, som jeg oppfattet som at han prøvde å ta fra meg våpenet, sa tiltalte i retten, og la til:

- Jeg valgte da å svinge til med våpenet, og traff ham i skuldra. Da sa det pang, og det gikk av et smell. I full panikk tok jeg det andre våpenet fra bilen og begynte å løpe rundt på stedet før jeg kjørte derfra i fornærmedes bil.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling