Røykvarsler har reddet 36 liv hittil i år

Redder langt flere enn tidligere antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I løpet av årets tre første måneder har minst 36 personer klart å redde seg ut av brennende boliger takket være røykvarsleren. Det viser en fersk undersøkelse utført av Norsk brannvernforening.

- Felles for disse 36 menneskene var at røykvarsleren var det første som ga dem signal om at boligen var i brann, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til Dagbladet.no.

Han er overrasket over at røykvarsleren synes å være et så effektivt våpen mot husbrann med fatale følger.

Vekker oppsikt

- Vi har lenge visst at røykvarsleren bidrar til å redde liv ved brann, men persontallet som fremkommer i vår undersøkelse for 1. kvartal er oppsiktsvekkende høyt, sier Dagfinn Kalheim.

Undersøkelsen bygger på en empirisk studie av alle boligbranner som Brannvernforeningen har registrert i perioden fra 1. januar til 31. mars i år.

Studien viser at røykvarsleren har bidratt til å redde minst 36 liv i løpet av årets tre første måneder. Til sammenligning har tidligere forskningsrapporter konkludert med at røykvarsleren redder rundt 10 liv per år.

- Når det gjelder vår studie og persontallet på 36 må vi ta forbehold om noen av disse likevel kunne blitt reddet av noe annet enn røykvarsleren, presiserer Kalheim.

REDNING: Røykvarslere er et effektivt våpen mot dødsbrann, viser ny undersøkelse. Foto: Torbjørn Berg
REDNING: Røykvarslere er et effektivt våpen mot dødsbrann, viser ny undersøkelse. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

500 000 har ikke varsler

I fjor omkom totalt 74 personer i brann. En tredjedel av disse var 67 år eller eldre. Hittil i år har 24 personer omkommet i brann. 13 menn og 11 kvinner. 

- Folk over 70 år løper fire ganger så stor risiko for å omkomme dersom brann bryter ut. Eldre har større problemer med å komme seg ut i tide. Derfor ser vi med bekymring på eldrebølgen vi vet kommer, sier Kalheim til Dagbladet.no.

Brannvernforeningens mener den ferske undersøkelsen viser hvor viktig det er at boliger er utstyrt med røykvarslere som fungerer.

Myndighetene har tidligere anslått at 500 000 personer lever i en bolig uten fungerende røykvarsler.

- Samtidig har vi statistikk som viser at kun 48 prosent av omkomne i boligbranner de siste fem årene hadde røykvarsler montert i boligen. Dette er både tragisk og meningsløst når vi vet at røykvarsleren er en billig og svært effektiv «livredder», sier Kalheim.

Røykvarsler har reddet 36 liv hittil i år
BEKYMRET: Administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening liker ikke at 500 000 nordmenn mangler røykvarsler i hjemmene sine.