TOK FYR: Brannen startet i laderen til denne fjernstyrte bilen. Batteriet og laderen lå på toppen av den samme benken. Foto: Østre Agder brannvesen
TOK FYR: Brannen startet i laderen til denne fjernstyrte bilen. Batteriet og laderen lå på toppen av den samme benken. Foto: Østre Agder brannvesenVis mer

- Røykvarsleren reddet tre liv i natt

I et soverom i Froland sto en fjernstyrt bil på lading i natt. Da den tok fyr, var det røykvarsleren som reddet familien.

Klokka halv fire i natt begynte det å brenne i batteriet til en fjernstyrt bil som sto på lading i en enebolig i Froland, Aust-Agder. Røykvarsleren varslet, og familien på tre lukket døra til soverommet og kom seg ut sammen med hunden.

- Mest sannsynlig har røykvarsleren reddet tre liv i natt, sier innsatsleder i Østre Agder brannvesen, Petter Vinje Svendsen, til Dagbladet.

Det var Fædrelandsvennen som omtalte saken først.

BRANNGASSER: Her har brannvesenet fjernet benken hvor batteri og lader stod. Det sees et tydelig varme- og røykskille på veggene cirka én meter over gulvet. Det er naturlig fordi varm røyk og branngasser stiger oppover, skriver brannvesenet på Facebook. Foto: Østre Agder brannvesen
BRANNGASSER: Her har brannvesenet fjernet benken hvor batteri og lader stod. Det sees et tydelig varme- og røykskille på veggene cirka én meter over gulvet. Det er naturlig fordi varm røyk og branngasser stiger oppover, skriver brannvesenet på Facebook. Foto: Østre Agder brannvesen Vis mer

Full av røyk

Da brannvesenet kom fram var hele boligen full av røyk, men brannen på soverommet var så å si slukket.

- Det var litt varme og litt glør, men ingen brann. Brannen hadde slukket av seg selv, da den hadde brukt opp oksygenet i rommet. Det skjer fra tid til annen, når vegger, dører og vinduer står imot brannen og den bruker opp oksygenet i rommet.

Familien i denne boligen gjorde ikke en aktiv slokkeinnsats, noe som Svendsen mener var helt riktig.

- Det er fornuftig når det er så røykfylt. Man skal ikke leke helt. De lukket døra og gikk ut. Det var den riktige vurderingen.

Familien pustet inn røyk, spesielt den personen som sov på det soverommet. Alle ble tatt med til sykehus for sjekk og observasjon, men de skal ikke være alvorlig skadet.

LUKKET DØRA: Fordi døra ble lukket og vinduene ikke sprakk i varmen, sloknet brannen av seg selv. Foto: Østre Agder brannvesen
LUKKET DØRA: Fordi døra ble lukket og vinduene ikke sprakk i varmen, sloknet brannen av seg selv. Foto: Østre Agder brannvesen Vis mer
LADE: Brannvesenet fraråder lading på natta. Foto: Østre Agder brannvesen
LADE: Brannvesenet fraråder lading på natta. Foto: Østre Agder brannvesen Vis mer

Advarsel og oppfordring

Brannvesenet har lagt ut bilder av skadene etter brannen, og innsatslederen forteller at de prøver å få fram et forebyggende budskap.

- Vi vil at flere skal bli oppmerksomme på farene. Det er lurt å ha røykvarsler, å lukke døra og å komme seg ut. Dette er en advarsel og en oppfordring.

SOVEROM: Dette er sengen på soverommet hvor brannen startet. Foto: Østre Agder brannvesen
SOVEROM: Dette er sengen på soverommet hvor brannen startet. Foto: Østre Agder brannvesen Vis mer

At døra ble lukket ble avgjørende for skadene på huset.

«Du kan se på bildene at det har vært brann og høy temperatur på soverommet. (...) Likevel er det omfattende røykskader i hele huset, og det er ikke beboelig på flere uker», skriver Østre Agder brannvesen på sin Facebook-side.

- Vi fraråder lading på natta på det sterkeste. Spesielt batterier til droner, fjernstyrte biler og bærbare datamaskiner. Det har en tendens til å bli overopphetet. Når det gjelder telefoner, hvis man bruker original lader og legger den på et hardt underlag, så skal det mye til for at det begynner å brenne. Vi anbefaler det ikke, men fraråder det ikke like sterkt, sier Svendsen.