Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røyneland: – Det feige terrorangrepet var rettet mot hjertet av demokratiet

Leder for Støttegruppa for 22. juli sier terrorangrepet var et feigt angrep mot demokratiet og mot våre mest sårbare.

MARKERING: Lisbeth Røyneland, leder for Støttegruppa for 22. juli holdt åpningstalen under markeringen i Regjeringskvartalet søndag morgen. Video: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag vil vi minnes og hedre de som ble skadd, de som ble drept og de som fikk livet endret for alltid, sier hun under søndagens markering.

Søndag blir det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene i Oslo avduket. 77 mennesker mistet livet i terrorhandlingene i 2011.

Minnestedet består av tre hovedkomponenter. Teppet er laget av tromlet glass, som symboliserer all glasset som lå igjen i området etter terroren. Trærne som sto imot bomben symboliserer motstandskraft. Navneveggen symboliserer minnet.

- Minnestedet er et viktig bidrag til å fortelle den sterke historien. En veiviser i minne og læring. Kunnskap er vårt fremste forsvar mot hat, vold og ekstremisme. Det feige terrorangrepet var rettet mot hjertet av vårt demokrati og mot våre mest sårbare, våre barn, sier Røyneland.

Etter markeringen ved minnestedet i regjeringskvartalet blir det høymesse i Oslo domkirke klokken 11. Klokken 16 blir det så en markering på Utøya.

SAMHOLD: I dag er det sju år siden Norge ble rammet av terror. Sju år kan virke lenge for noen, men ikke for dem som var der da det skjedde. Psykolog Peder Kjøs snakker om å stoppe opp og lytte til de som trenger det, før vi kan gå videre sammen. Video: Anna Näumann / Marie Røssland Vis mer

- La oss se hverandre

AUF-leder Mani Hussaini sier vi må bruke 22. juli til å skape nasjonalt samhold og ta et oppgjør mot hat.

- Det er det verste terrorangrepet som har rammet landet vårt, og det begynte med en bombe her, sier Hussaini under markeringen i regjeringskvartalet.

Søndag er det sju år siden terrorangrepet i 2011 da 77 mennesker mistet livet. Samtidig avdukes det midlertidige nasjonale minnesmerket for angrepene i Oslo.

- Mange lever med 22. juli akkurat i dag, noen må leve med det hver eneste dag. Når storsamfunnet går videre, kan det bli ekstra tøft å henge igjen fordi kontrastene blir så store, sier Hussaini som tilføyer at Norge skylder å stille opp for dem som bærer den tyngste sorgen.

SJU ÅR SIDEN: Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (t.v.), kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs ambassadør Kenneth Braithwaite under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SJU ÅR SIDEN: Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (t.v.), kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs ambassadør Kenneth Braithwaite under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- La oss bruke denne dagen til å se hverandre. Se etter alle de som trenger hjelp og omsorg, en ekstra klem, en skulder å gråte på, en hånd å holde i, legger AUF-lederen til.

Hussaini minner om at de som ble drept 22. juli var uskyldige ofre, men påpeker at de var ikke tilfeldige ofre. Angrepet var rettet mot statsapparatet, Ap og AUF.

- Terroristen var alene om angrepet, men vi vet det er mange som deler holdningene. Konspirasjonsteorier kan føre til handling og hat kan drepe, advarer Hussaini.

Vondt, men viktig

- Sju år høres lenge ut, men mange har en hverdag som fortsatt er preget av 22. juli, sa statsminister Erna Solberg (H) under minnemarkeringen.

Statsministeren talte under markeringen i regjeringskvartalet søndag formiddag, på dagen sju år etter terrorangrepene.

- Da ble demokratiet vårt angrepet. Uskyldige mennesker ble drept i et forsøk på å ramme åpenheten, mangfoldet og tilliten som preger det norske samfunnet, sa Solberg.

- Sju år høres lenge ut, men mange har en hverdag som fortsatt er preget av 22. juli, sa hun.

Statsministeren trakk fram Erik Poppes Utøya-film, som kom tidligere i år, og flere kommende filmer.

DOMKIRKE: Minnegudstjeneste i Oslo domkirke søndag, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
DOMKIRKE: Minnegudstjeneste i Oslo domkirke søndag, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- På den måten blir vi minnet om det som skjedde den grusomme fredagen i 2011. Det er vondt men det er viktig, sa hun.

Solberg minnet også om at vi lever i en tid som preges av falske nyheter og hatefulle kommentarer på internett.

MINNEMARKERING: Statsminister Erna Solberg etter minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
MINNEMARKERING: Statsminister Erna Solberg etter minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- I dag vet vi at den høyreekstreme terroristen befant seg i et ekkokammer med meningsfeller som delte hans konspiratoriske verdensbilde. Et verdensbilde preget av fremmedfrykt og at det finnes et «oss» og et «dem» i dette landet. I dag ser vi de samme konspirasjonene i kommentarfeltene. Hatet lever fortsatt, sa Solberg.

- Flere av dem som overlevde, ble rammet av terroristens kuler. Nå opplever de også ord som rammer. Som har til hensikt å bringe dem til taushet, fortsatte hun.

- De som rammes av hets og hat, skal vite at de har oss alle i ryggen, slo Solberg fast i talen.

Støre: - ha det med oss hver dag

- Vi kan ikke la 22. juli være noe vi markerer en gang i året, vi må ha det med oss hver dag, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre under minnemarkeringen.

MINNEMARKERING: Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
MINNEMARKERING: Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Ap-lederen var på plass under markeringen i regjeringskvartalet søndag formiddag. Det er sju år siden terrorangrepet i 2011 da 77 mennesker mistet livet. Samtidig avdukes det midlertidige nasjonale minnesmerket for angrepene i Oslo.

- Minnemarkeringen er verdig, rett og uttrykksfylt. Kombinasjonene av symbolene har mange verdier i seg, sier Støre til NTB.

Minnestedet består av tre hovedkomponenter. Teppet er laget av tromlet glass, som symboliserer all glasset som lå igjen i området etter terroren. Trærne som sto imot bomben symboliserer motstandskraft. Navneveggen symboliserer minnet.

- Det er som en grav å gå til og et kollektivt minnemerke for pårørende av dem som mistet livet. Det er også en del av Norges historie, sier Ap-lederen.

Holder avstand fra holdningene

- Det er viktig å bruke 22. juli til å mobilisere mot et hat som er sterkere og som stikker dypere enn det vi forestilte oss, sier Jens Stoltenberg.

- Det er vakkert og fint å få lov til å delta på denne markeringen. Det er jo nå sju år siden, men det er fortsatt fint å minnes de som gikk bort, de som lever med sår og aldri blir ferdig med 22. juli, sier den tidligere Ap-lederen til NTB.

Stoltenberg var på plass under markeringen i regjeringskvartalet søndag formiddag. Det er sju år siden terrorangrepet i 2011 da 77 mennesker mistet livet. Samtidig ble det midlertidige nasjonale minnesmerket for angrepene avduket.

- I dag er det viktig å markere avstand fra holdningene og hatet vi fortsatt ser. Hatet er nok sterkere og stikker dypere enn vi forestilte oss, sier han.

- HATET STIKKER DYPT: NATOs generalsekretær og tidligere leder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
- HATET STIKKER DYPT: NATOs generalsekretær og tidligere leder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Trusler

De siste dagene har det blitt kjent at flere Utøya-overlevende har blitt truet på livet av nettdebattanter.

Stoltenberg sier det er opprørende og omtaler truslene som både et angrep på politisk engasjert ungdom, men også mot kjernen i demokratiet.

- Det er veldig farlig å avskrive det med at det er få skrullete mennesker. Det hatet og truslene vi ser der ute i både bredde og omfang, er viktig å mobilisere mot, sier han.

Glad for å være med

NATO-sjefen, som nylig mistet sin far Thorvald Stoltenberg, sier det er han er glad for å få være med på søndagens markering.

- For meg er det bare enda finere å være med på minnemarkeringen fordi vi alle minnes om at livet er forgjengelig og at folk mister sine nærmeste. Her er det imidlertid mange som mistet barn og unge i begynnelsen av livet. Jeg mistet en far som levde et langt liv og ble 87 år, og det en forskjell, sier Stoltenberg.