LOVER ENDRINGER: Roza Otunbayeva ble tatt i ed i dag. Foto: REUTERS
LOVER ENDRINGER: Roza Otunbayeva ble tatt i ed i dag. Foto: REUTERSVis mer

Roza varsler strenge lover og ingen illusjoner

Krigisistans nye president er tatt i ed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Roza Otunbajeva ble i dag tatt i ed som president i Kirgisistan. Hun lover nå å skape en ny politisk kultur i det urolige landet.

Roza Otunbajeva kom til makten i Kirgisistan 7. april som leder for en overgangsregjering som grep makten da president Kurmanbek Bakijev rømte landet etter voldsomme opptøyer.

Lørdag ble hun tatt i ed som president i samsvar med en ny grunnlov som ble støttet av et overveldende flertall i en folkeavstemning i forrige uke. Presidentperioden varer ut 2011.

Den nye grunnloven innfører parlamentarisk demokrati i Kirgisistan, og i høst skal det holdes valg.

Ny politisk kultur En folkemengde på over 1000 mennesker var møtt fram da 59 år gamle Otunbajeva ble tatt i ed i et konsertlokale fra sovjettida.

- Som president vil jeg ikke spare noe i arbeidet for å skape en ny politisk kultur i dette landet som bygger på et strengt lovstyre, sa hun.

- Jeg må være prinsippfast og konsekvent kreve lovlydighet fra alle forgreininger av staten. Den nye politiske kulturen kan ikke bygge på fantasier og illusjoner. Den må bli reell og effektiv, la hun til.

Den nye presidenten slo også fast at hun ville arbeide for en liberal økonomi og garantere for den private eiendomsretten.

Otunbajeva er Kirgisistans første kvinnelige leder. Tidligere har hun vært utenriksminister og ambassadør til Storbritannia.

Etnisk uro Den siste tida har Kirgisistan vært preget av uro, og i både Russland og USA er bekymringen stor for hvilken retning utviklingen vil ta.

Den nye grunnloven ble vedtatt etter en periode med harde kamper mellom kirgisere og usbekere sør i landet. Nærmere 300 mennesker ble drept, og ifølge FN flyktet 400.000 mennesker fra sine hjem. Minst 75.000 av dem flyktet til nabolandet Usbekistan, men de fleste har nå vendt hjem igjen.

- Vi lever i en av de mest dramatiske periodene i Kirgisistans historie, sa Otunbajeva i sin tiltredelsestale.

Den nye presidenten har tatt til orde for forsoning etter uroen, og hun har unngått å legge skylden på noen enkelt gruppe.

(NTB)