RS-syke barn nektes vaksine

Ved inngangen til jula ligger det om lag 1000 RS-virus-rammede barn på sykehus rundt om i landet. Flere leger er tilbakeholdne med å gi en ny effektiv vaksine fordi den er kostbar og retningslinjene er uklare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Emilie utsatt - får ikke vaksine

I fjor ble hele 2024 barn angrepet av det farlige RS-viruset, og legene frykter at tallene vil stige neste år. De er uenige om hvem som skal få den nye vaksinen: Skal lav fødselsvekt være avgjørende, eller må barnet ha lungeskade i tillegg? Skal alle barn født før 28. svangerskapsuke ha vaksine? Eller bare barn med fødselsvekt under 1000 gram?

 • Rundt 90 prosent av alle barn under to år smittes.
 • En til to prosent blir så alvorlig syke at de må på sykehus.
 • Viruset kan være dødelig.
 • For tidlig fødte (premature) og barn med hjerte/lungesykdom eller annen kronisk sykdom er mest utsatt.
 • Symptomene er feber, hoste, surkling i brystet og eventuelt pipende og rask pust. Alvorlige pusteproblemer kan oppstå.Helsepersonell oppfordrer foreldre til å unngå å ta med utsatte barn på juleshopping og julebesøk. Ta straks kontakt med lege dersom barnet får symptomene ovenfor.

  Savner retningslinjer


  Helsepersonell er enige om at barn som er født for tidlig (premature) er spesielt utsatt, og etterlyser retningslinjer.

  - Nasjonale retningslinjer kan motvirke forskjellsbehandling ved sykehusene, sier spesialist i barnesykdommer, Frode Njå til Dagbladet.

  Han har søkt Rikstrygdeverket om refusjon for vaksinebehandling av ett barn. Foreløpig har han ikke fått svar.

  - Jeg skjønner godt at foreldre som ikke får vaksine til sine barn blir både redde og fortvilte, sier Anne Marcelie Talleraas, kontaktsykepleier for premature barn ved Barneklinikken ved Regionsykehuset i Trondheim (RIT).

  Hun har hatt mange henvendelser fra fortvilte foreldre, og hun innrømmer at ikke alle har fått vaksine.

  - Det ligger en medisinsk vurdering til grunn i hvert enkelt tilfelle, sier Talleraas.

  Dyr vaksine


  En dose koster 12000 kroner, og barnet må få én sprøyte per måned fra oktober til mars. Behandlingen koster totalt 72000 kroner, men en vaksinedose rekker til flere barn.

  - Vi må også tenke på at ett døgn på en barneintensivavdeling koster samfunnet 25000 kroner, sier Talleraas.

  Avdelingsoverlege Jens Grøgaard ved Ullevål sykehus har tidligere uttalt til Stavanger Aftenblad at en behandling av alle premature ville koste 20 millioner kroner. Grøgaard går inn for å behandle barn med fødselsvekt under 1000 gram.

  - Sykehuslegene er redd for at vaksinen skal sprenge trange budsjetter. Det er derfor viktig at Rikstrygdeverket gir refusjon, sier Frode Njå.

RS-virus RSV står for Respiratorisk Syncytialt Virus.Rundt 90 prosent av alle barn under to år smittes.En til to prosent blir så alvorlig syke at de må på sykehus.Viruset kan være dødelig.For tidlig fødte (premature) og barn med hjerte/lungesykdom eller annen kronisk sykdom er mest utsatt.Symptomene er feber, hoste, surkling i brystet og eventuelt pipende og rask pust. Alvorlige pusteproblemer kan oppstå.  Helsepersonell oppfordrer foreldre til å unngå å ta med utsatte barn på juleshopping og julebesøk. Ta straks kontakt med lege dersom barnet får symptomene ovenfor.
RS-virus RSV står for Respiratorisk Syncytialt Virus.Rundt 90 prosent av alle barn under to år smittes.En til to prosent blir så alvorlig syke at de må på sykehus.Viruset kan være dødelig.For tidlig fødte (premature) og barn med hjerte/lungesykdom eller annen kronisk sykdom er mest utsatt.Symptomene er feber, hoste, surkling i brystet og eventuelt pipende og rask pust. Alvorlige pusteproblemer kan oppstå. Helsepersonell oppfordrer foreldre til å unngå å ta med utsatte barn på juleshopping og julebesøk. Ta straks kontakt med lege dersom barnet får symptomene ovenfor. Vis mer