RS-virus: Risikerer rekordsesong

Forekomsten av RS-virus har økt markant i høst - og ser ut til å fortsette å øke, ifølge overlege Per Kristian Knudsen. Dette er symptomene småbarnsforeldre bør være oppmerksomme på.

BLE SYK: I begynnelsen av juli ble danske Vilde innlagt på sykehuset, etter hun fikk påvist vinterviruset RS-virus. Foto: Privat.
BLE SYK: I begynnelsen av juli ble danske Vilde innlagt på sykehuset, etter hun fikk påvist vinterviruset RS-virus. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har vanligvis RS-utbrudd hver eneste vinter, og da typisk i desember, januar og februar. Forrige vintersesong var det nesten ikke noe RS-virus, på grunn av tiltakene mot covid. Nå i høst har vi sett en markant økning i forekomsten. Det er uvanlig.

Det sier Per Kristian Knudsen til Dagbladet. Han er spesialist i barnesykdommer og overlege i infeksjonssykdommer på barne- og ungdomsavdelingen ved Ullevål sykehus i Oslo.

RS-utbrudd varer typisk i noen uker, når en topp, og avtar så gradvis. Knudsen understreker at omfanget av utbruddene varierer fra sesong til sesong.

I år har imidlertid utbruddet kommet tidligere enn vanlig - og nivået er allerede der det pleier å være under toppene i vintersesongen.

- Allerede nå er vi på et nivå som vi ellers pleier å se i januar, da vi vanligvis har en topp i forekomsten. Og det kan se ut som at forekomsten vil fortsette å øke, sier Knudsen.

Risikerer rekord

Fortsetter denne utviklingen, kan vi få det største utbruddet på svært lenge, ifølge overlegen - potensielt en rekordsesong.

- Det som er rapportert fra andre land, spesielt Sverige og Danmark, tilsier at vi sannsynligvis ikke har nådd toppen ennå. Danmark og Sverige har hatt rekordsesonger. Hvis den samme utviklingen slår til her, må vi forvente at forekomsten øker ytterligere. Men det vet vi ikke med sikkerhet før den norske sesongen er over.

I Danmark har antall smittede på seinsommer og høst vært to til tre ganger høyere enn det landet vanligvis ser i løpet av en vintersesong, forklarer Knudsen.

- Så totalt sett har utbruddet vært mye større enn i en normalsesong.

RS-syke dominerer nå fullstendig blant barna som henvises akutt til barneklinikken på Ullevål sykehus, ifølge Knudsen.

RS-virus, eller respiratorisk syncytialvirus, er et virus som gir luftveisinfeksjon hos barn og voksne.

1. oktober advarte Folkehelseinstituttet (FHI) om en en økning i påvisninger av viruset i Norge - med 135 positive prøvesvar i uke 38, mot 36 i uke 35.

Allerede i juli advarte instituttet om at ventet økt forekomst av flere luftveisinfeksjoner, inkludert RS-virus, i kommende sesonger.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer

- Ikke sykere enn vanlig

Knudsen understreker imidlertid at ingenting tyder på at barn blir sykere av viruset enn det som er vanlig.

- Det er en veldig liten andel som blir veldig alvorlig syke. Når mange blir syke, vil også noen flere bli mer alvorlig syke. Men andelen øker ikke.

Vanligvis er det særlig barn under ett år som trenger sykehusinnleggelse som følge av RS-viruset.

- Nå ser vi at det også er litt eldre barn som legges inn, sier Knudsen.

Det dreier seg om barn i alderen ett til tre år.

- Det er litt uvanlig. Det samme er rapportert fra andre land. Vi tror at dette har å gjøre med at det ikke var RS-virus forrige sesong, slik at de minste ikke har immunitet mot viruset.

- Har kapasitet

Det store antallet pasienter innebærer kapasitetsutfordringer, men Knudsen understreker at sykehuset har beredskap for å håndtere situasjonen.

- Nivået vi er på nå, er vi vant med fra de toppene som vi vanligvis har hver vinter. Så ser det ut til at forekomsten øker ytterligere.

RÅD TIL FORELDRE: - Man kommer langt med det vanlige, basale smittevernet. Vaske hendene og holde litt avstand når man er syk, sier overlege Per Kristian Knudsen. Foto: Amalie Huth Hovland / UiO
RÅD TIL FORELDRE: - Man kommer langt med det vanlige, basale smittevernet. Vaske hendene og holde litt avstand når man er syk, sier overlege Per Kristian Knudsen. Foto: Amalie Huth Hovland / UiO Vis mer

Knudsen framholder at sykehuset har beredskap for å håndtere en ytterligere økning. Dette vil imidlertid kreve omdisponering av personellressurser og arealer.

- Men alle som trenger innleggelse og behandling vil selvfølgelig få det. Det er en løpende vurdering i hvilken grad dette vil påvirke annen aktivitet. Foreløpig gjør det ikke det. Slike vurderinger inngår i en beredskapsplan. Vi har planer, kapasitet og kompetanse for å håndtere dette. Dette er et virus som vi kjenner godt til, og er vant til å håndtere hver eneste vinter.

Tirsdag bekreftet klinikksjef Øyvind Skraastad ved akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus overfor VG at rundt 20 pasienter var innlagt med RS-virus på barneklinikken på Ullevål.

- To til tre prosent

Overlegen understreker at personer i alle aldre kan bli smittet med RS-virus.

- De fleste får det som en lett forkjølelse, eventuelt med litt hoste. Det er de minste barna som kan få mer alvorlig sykdom. Man antar at to til tre prosent vil trenge innleggelse på sykehus på grunn av RS-virus i løpet av første leveår, sier Knudsen, og fortsetter:

- Og de aller fleste barn vil bli smittet i løpet av de første leveårene sine, siden dette er et veldig vanlig forekommende virus på vinteren. Nesten barn har hatt RS-virus på et eller annet tidspunkt.

Knudsen har et tydelig råd til bekymrede småbarnsforeldre:

- Man kommer langt med det vanlige, basale smittevernet. Vaske hendene og holde litt avstand når man er syk.

Dette er symptomene

Foreldre med spedbarn bør ikke ta imot besøk fra personer som er forkjøla eller har luftveissymptomer, framholder overlegen.

Det er spesielt de minste barna, under ett år, som kan bli alvorlig syke dersom en RS-virusinfeksjon sprer seg til lungene. Da bør man være obs på følgende symptomer, ifølge Knudsen:

- Da puster barna fort, de har tydelig anstrengt pust og puster veldig tydelig med mage. Brystkassa beveger seg mye, og de kan bli slitne og utmattet. De spiser dårlig og allmenntilstanden blir redusert. Hvis man observerer den typen symptomer, skal man selvfølgelig kontakte lege. Og jo yngre barnet er, jo lavere må terskelen for å kontakte lege være.

- Litt mer sårbare

Avdelingsleder Line Vold i FHI sier at instituttet følger RS-viruset tett, samt alle andre typer infeksjoner som gir akutt luftveisinfeksjon og eventuelt behov for sykehusinnleggelse.

- RS-virussesongen har kommet tidlig i år i forhold til det det har gjort tidligere. Vi visste at det kunne skje, fordi det har skjedd i en del andre land, sier hun til Dagbladet.

Hun bekrefter at topper i RS-virusinfeksjoner er rapportert fra andre land. Covid-19-tiltakene har gjort oss mer utsatt for slike topper, forklarer Vold.

- Vi vet at med covid-19-tiltakene har den norske befolkningen vært utsatt for mindre infeksjoner. Derfor er immunapparatet vårt mindre trent, og vi er litt mer sårbare for å få infeksjoner, og også en større grad av alvorlige infeksjoner enn det vi har hatt tidligere. Så det er all grunn til å følge situasjonen tett - både for RS-virus, influensa og covid-19.

Det er vanskelig å forutsi utviklingen videre, ifølge Vold.

- Vi har ikke vært i en pandemisituasjon tidligere, men vi høster selvfølgelig erfaring fra hva vi ser i andre land, og så følger vi situasjonen tett her også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer