Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rubab sviktes av syke nordmenn

Rubab Shah (39) er født i Pakistan, men oppvokst i Oslo. Men hun må slite mer for å få pasienter enn sine norske kollegaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SLEPENDEN (Dagbladet): - Når jeg først begynte som lege, merket jeg at enkelte var skeptiske til meg siden jeg hadde et utenlandsk navn, sier Shah.

Hun er ikke den eneste. Tall Dagbladet har hentet inn fra Rikstrygdeverket og bearbeidet, viser at leger med et utenlandskklingende navn, har nesten tre ganger så mange ledige plasser som sine norske kollegaer.

Mens den gjennomsnittlige fastlegen har plass til 103 nye pasienter, trenger «utenlandske» leger i gjennomsnitt 276 flere pasienter for å fylle opp listene sine.

- Jeg vet om en god del andre som sliter med dette. Da jeg jobbet som lege i Gudbrandsdalen, merket jeg at mange var uvant med å se en liten, mørk dame som lege, sier Shah.

Frykter fremmede

Nå har Shah rundt 800 faste pasienter, men kunne ha behandlet 1100. Det betyr at hun har tre ganger så mye ledig kapasitet som landsgjennomsnittet.

Rådgiver Kristian Tronstad ved Senter mot etnisk diskriminering tror det er mange årsaker til at nordmenn unngår utenlandske leger. En av dem er fremmedfrykt.

- Folk velger lege etter hvem de har tillit til. Særlig på små steder kan folk være skeptiske til fremmede og folk med fremmede navn, sier han.

Korte lister

Også president Hans Kristian Bakke i Den norske lægeforening kjenner til problemene «utenlandske» leger møter.

- Allerede da fastlegeordningen startet opp, så vi eksempler på at leger med utenlandske navn fikk relativt korte lister, sier Bakke.

Han tror språkproblemer, eller frykten for språkproblemer, gjør at folk som oftest velger seg leger de er sikre på at er norske.

- Særlig eldre pasienter har problemer med å forstå leger fra andre land og velger derfor en norsk lege for å kunne kommunisere best mulig, sier han.

Trenger tid

Bakke tror tida er det beste hjelpemiddelet for å snu denne trenden.

- Siden alle står fritt til å velge legen sin selv, tror jeg det er viktig at utenlandske leger arbeider lenge i samme kommune, blir kjent med innbyggerne og at disse igjen føler seg trygge på at norskkunnskapene er gode, sier han.

Han understreker at det viktigste ved en konsultasjon er at legen og pasienten forstår hverandre.

- Nå som jeg har jobbet på Slependen en stund, merker jeg ingen skepsis lenger. Etter hvert som pasientene hører at jeg snakker godt norsk og gir meg tillit, opplever jeg til og med at mange spør spesifikt om å få «bli behandlet av doktor Shah».

VIKTIG MED SPRÅK: Lege Rubab Shah er utdannet ved Universitetet i Oslo. Hun tror det er svært viktig at utenlandske leger gjør seg kjent med norsk språk og kultur før de begynner å praktisere i Norge.