Rubelen faller kraftig

Ramler videre nedover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den russiske rubelen falt 20 prosent i verdi tirsdag til 80 rubler mot dollaren og 100 mot euro.

Natt til tirsdag kunngjorde den russiske sentralbanken en renteøkning på 6,5 prosentpoeng, fra 10,5 til 17 prosent. Dette skulle begrense faren for inflasjon og ytterligere svekkelse av rubelen. Mandag falt rubelen 10 prosent mot dollaren, det største fallet siden 1998. Den ble liggende på 64 rubler per dollar inntil kunngjøringen av renteøkningen, da den steg litt igjen til 60 rubler per dollar.

Men tirsdag morgen falt altså rubelen igjen. Kapitalflukt Verdien av rubelen har rast de siste månedene, først som følge av vestlige sanksjoner og i de siste ukene også på grunn av fallende oljepris. De vestlige straffetiltakene, som skyldes russisk støtte til prorussiske opprørere i Ukraina, har fått internasjonale investorer til å sky Russland og trekke penger ut av landet.

Sentralbanken har hittil i år hevet renten med til sammen 11,5 prosentpoeng i et forsøk på å begrense kapitalflukten og hindre at rubelen kollapser helt. Utsiktene for russisk økonomi er blitt betydelig mørkere siden sommeren på grunn av den omfattende kapitalflukten og vanskene russiske firmaer nå har i vest på grunn av sanksjonene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer