Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rubelen ligger med brukket rygg, men Putin hevder det aldri vil gå ut over den militære opprustningen

Skal skyte inn mer penger i Forsvaret.

- RUBELKRISEN GÅR IKKE UT OVER FORSVARET: Russlands president skal ha garantert at økonomisk vanskelige forhold ikke skal ha betydning for det russiske forsvarsbudsjettet. Her sammen med forsvarsminister Sergei Shoigu (til venstre), under en militærøvelse i mars i år. Foto: REUTERS / Mikhail Klimentyev / RIA Novosti / Kremlin / NTB scanpix
- RUBELKRISEN GÅR IKKE UT OVER FORSVARET: Russlands president skal ha garantert at økonomisk vanskelige forhold ikke skal ha betydning for det russiske forsvarsbudsjettet. Her sammen med forsvarsminister Sergei Shoigu (til venstre), under en militærøvelse i mars i år. Foto: REUTERS / Mikhail Klimentyev / RIA Novosti / Kremlin / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag skal besetningen på Russlands nye superatomubåt ha blitt hyllet av marinens nest øverste kommanderende, viseadmiral Aleksand Vedotenkov i Severodvinsk, skriver avisa Barents Observer som viser til nettsidene til det russiske skipsverftet Sevmash yard.

- Atomforsvaret av landet vårt er nå oppdatert med dette moderne, verdige, vakre og kraftige fartøyet, skal admiralen ha sagt.

Lanseringen av «Validimir Monomakh» er den tredje atomdrevne ubåten fra Borei-klassen, som er fjerde generasjon atomubåter i det russiske Forsvaret.

Ubåten skal blant annet være utstyrt med 16 interkontinentale atommissiler, skriver Barents Observer. Avisa skriver at det ikke har vært så høy tilstedeværelse av atomvåpen i barentsområdet siden den kalde krigen på slutten av 80-tallet.

Mens den tredje neste-generasjon atomubåt nå er klar, er russerne i full gang med å bygge de to neste. Den russiske økonomiske krisa ser ikke ut til å være tema for det russiske forsvaret, skal vi tro russerne selv.

BOREI-KLASSEN: Atomubåten som ble lansert nylig ligner «Yuri Dolgoruky», som er den første i Borei-klassen, som er atomubåt-framtida i Russland. Foto: REUTERS / Alexander Zemlianichenko / NTB scanpix
BOREI-KLASSEN: Atomubåten som ble lansert nylig ligner «Yuri Dolgoruky», som er den første i Borei-klassen, som er atomubåt-framtida i Russland. Foto: REUTERS / Alexander Zemlianichenko / NTB scanpix Vis mer

Det statlig eide russiske nyhetsbyrået TASS meldte fredag at antallet rubler som skal skytes inn i Forsvaret bare vil øke. De har snakket med Oleg Bochkarev som sitter i styret for den russiske kommisjonen for militærindustri.

- Markedet for statens forsvar blir bare mer og mer populært. Finansieringen er garantert og bekreftet. Dessuten har presidenten gjort det klart at forsvarsutgiftene ikke vil bli endret uansett økonomsike forhold, sier han.

Til det statlige nyhetsbyrået sier han at forsvarsinvesteringene i 2017 øker med 40 prosent sammenlignet med i år, mens neste år vil det være 20 prosent mer, ifølge han.

TASS viser også til at forsvarsminister Sergei Shoigu tidligere i desember skal ha sagt at de spyttet inn 25 prosent mer i det russiske forsvarsbudsjettet til forskning, tester, designarbeid og kjøp og vedlikehold av våpen og utstyr i årets budsjett sammenlignet med fjorårets.

For ordens skyld: Opprustningen ble hevdet i prosent og det sies ikke noe om antallet rubler som skal ha bli lagt inn i forsvarsbudsjettet.

Lik Dagbladet på Facebook