OVERLEVDE: Den eneste overlevende etter gårsdagens flyulykke i Libya identifiseres som Ruben (9) fra Tilburg i Nederland. Foto: AP Photo/Libya TV/SCANPIX
OVERLEVDE: Den eneste overlevende etter gårsdagens flyulykke i Libya identifiseres som Ruben (9) fra Tilburg i Nederland. Foto: AP Photo/Libya TV/SCANPIXVis mer

- Ruben (9) mistet mamma, pappa og storebror

Den eneste overlevende etter Tripoli-styrten er identifisert, sier nederlandske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den eneste overlevende etter gårsdagens flyulykke i Libya, en ung nederlandsk gutt, er 9 år gamle Ruben fra Tilburg, opplyser nederlandske myndigheter.

103 personer døde da Afriqiyah Airways flight 771 fra Johannesburg i Sør-Afrika styrtet under landing i Tripoli.

- En ansatt ved den nederlandske ambassaden i Tripoli pratet med gutten. Det er Ruben fra Tilburg og han er ni år gammel. Han har det etter forholdene bra, heter det i uttalelsen, melder nyhetsbyrået Reuters.

PULVERISERT: Barns korte høyde og lave vekt kan være en direkte medvirkende faktor til at guttungen overlevde. - De er mer beskyttet av stolrammen enn voksne, sier professor Bill Waldock Foto: REUTERS/SCANPIX
PULVERISERT: Barns korte høyde og lave vekt kan være en direkte medvirkende faktor til at guttungen overlevde. - De er mer beskyttet av stolrammen enn voksne, sier professor Bill Waldock Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Som i en filmEn kvinne, Anne van de Sande, sier at hun er guttens bestemor. Hun forteller at han hadde vært på safari i Sør-Afrika med broren Enzo (11) og foreldrene Trudy og Patrick van Assouw.

- Vi forstår det ikke. Det er som vi er i en film, sier Anne van de Sande til den nederlandske avisa Brabants Dagblad.

En tante og en onkel skal ha landet i Libya for å møte gutten på sykehuset, hvor han blant annet behandles for beinbrudd. Tilstanden oppgis som stabil og ikke livstruende.

- Barn bedre beskyttetHvordan kunne et ungt barn være eneste overlevende etter en katastrofal flyulykke? Noe av det samme skjedde også i fjor, da Yemenia Flight 626 styrtet i Det indiske hav. En 12-åring var den eneste av de 153 om bord som ble funnet i live.

NEDERLAND RAMMET HARDT: 58 nederlandske statsborgere omkom. Foto: EPA/SCANPIX
NEDERLAND RAMMET HARDT: 58 nederlandske statsborgere omkom. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Det er nettopp den lille fysikken som kan være direkte årsak til at de overlever.

- Ofte er det rett og slett fordi de er små og lette. Om flysetet separeres og kastes rullende ut, er de mer beskyttet av stolrammen enn voksne, sier professor Bill Waldock ved Robertson Aeronautical Accident Investigation Lab. i Arizona til csmonitor.com.

- Ruben (9) mistet mamma, pappa og storebror

Årsaken til at det relativt nye Airbus A330-200-flyet krasjet er foreløpig ikke kjent.

De såkalte svarte boksene, som inkluderer ferdskriveren og opptak av samtalene i cockpit-en, er berget fra åstedet.

KAN GI SVAR: De såkalte svarte boksene, som inneholder verdifull informasjon om flygningen, er berget fra åstedet. Foto: AFP PHOTO/LIBYAN TV/SCANPIX
KAN GI SVAR: De såkalte svarte boksene, som inneholder verdifull informasjon om flygningen, er berget fra åstedet. Foto: AFP PHOTO/LIBYAN TV/SCANPIX Vis mer

Bilder fra åstedet, kombinert med kjente forhold og væropplysninger, kan gi verdifull informasjon om hendelsen.

Ukjent årsak- Vraket ser veldig ut som det etter Delta Air Lines Flight 191-krasjet i 1985 i Dallas, sier Waldock, og peker blant annet på den store spredningen av små vrakdeler og mangel på brannutvikling.

ALENE: Nederlandske slektninger har ankommet Libya for å ta hånd om gutten. Foto: AFP PHOTO/LIBYAN TV/SCANPIX
ALENE: Nederlandske slektninger har ankommet Libya for å ta hånd om gutten. Foto: AFP PHOTO/LIBYAN TV/SCANPIX Vis mer

Videre er haleseksjonen er nesten intakt, mens den framre delen av flykroppen er nær pulverisert. Dette skjer typisk når fly lander i forkant av rullebanen, sier Waldock til avisa.

- Og dersom det er tåke kan ting kompliseres. Tripoli har ikke de beste landingshjelpemidlene. Tåke kan hindre utsyn eller til og med føre til en visuell illusjon om at du er lenger unna enn det du virkelig er, sier Waldock.

Libyas myndigheter utelukker at terror kan være ulykkesårsak.