Rudolf (70) koster forsikringsselskapene en halv milliard

Høyesterett gir selskapene stjernesmell. Uføre får pengene sine etter årelang kamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet.no 19. desember: Forsikringsselskapene sender saken til Høyesterett

(Dagbladet.no:) Forsikringsselskapene informerer ikke godt nok om klausulen de bruker for å nekte norske uførepensjonister utbetaling, slår Høyesterett fast.

Nå får selskapene svi i form av en kjemperegning på rundt en halv milliard kroner.

- Letta

Tidligere bakkeansatt i SAS, Rudolf Albin Olaussen (70) fra Lakselv, er mannen som påførte forsikringsbransjen stjernesmellen gjennom sin ferske seier i Høyesterett.

- Nå er jeg letta. Det har vært en jækla tid fra 2002 og fram til i dag, med runder i tingrett og lagmannsrett. Slikt kan gå utover både nerver og økonomi, sier Rudolf Albin Olaussen til Dagbladet.no.

For Olaussens var det en prinsippsak, med et krav på 73 493 tusen kroner pluss renter.

For andre uførepensjonister har den ferske dommen store økonomiske konsekvenser. Dagbladet.no er kjent med skadelidte som nå vil få utbetalt nærmere en million kroner.

KNUSTE FORSIKRINGSGIGANTEN: Høyesterett slår fast at Gjensidige Forsikring pent må betale Rudolf Albin Olaussen (t.v) penger de har holdt tilbake siden 2002. Dommen vil få enorme konsekvenser for mange forsikringsselskaper. Her er Olaussen sammen med sin advokat Per Amundsen (t.h). Foto: Advokatfirmaet Per A. Amundsen
KNUSTE FORSIKRINGSGIGANTEN: Høyesterett slår fast at Gjensidige Forsikring pent må betale Rudolf Albin Olaussen (t.v) penger de har holdt tilbake siden 2002. Dommen vil få enorme konsekvenser for mange forsikringsselskaper. Her er Olaussen sammen med sin advokat Per Amundsen (t.h). Foto: Advokatfirmaet Per A. Amundsen Vis mer

- Det er virkelig artig at saken får så stor betydning. Jeg er glad på andres vegne, sier Rudolf Albin Olaussen.

Advokat Per Amundsen er svært glad for at klienten vant fram hos rikets øverste dommere.

- Vi vant fram med et viktig prinsipp for alle som får kollektiv forsikring gjennom arbeidstaker eller fagforening. Nå håper jeg at forsikringsselskapene vil ta opp igjen alle saker som er blitt avslått på uriktig grunnlag, sier Per Amundsen.

Stridsspørsmålet

12. november i fjor ble Gjensidige Forsikring dømt til å betale den tidligere bakkeansatte i SAS 73 493 kroner i forsikringspenger som selskapet helt siden 2002 har hevdet at Olaussen ikke har krav på.

SAS tegnet en personalforsikring for sine ansatte, som innebærer utbetaling hvis man blir ufør.

Gjensidige har imidlertid, i likhet med andre forsikringsselskaper, en klausul som sier at forsikringen bortfaller hvis man blir syk og faller ut av jobb i løpet av de to første årene i avtaleperioden. Dette hvis sykdommen kan relateres til plager den ansatte tidligere har slitt med.

Tvisten har stått om denne helseklausulen må tas inn i selve forsikringsbeviset, dersom den skal kunne gjøres gjeldende.

Rudolf (70) koster forsikringsselskapene en halv milliard

Nå har Høyesterett slått fast at en slik begrensende klausul må fremheves i forsikringsbeviset. Derfor må forsikringsselskapene nå belage seg på å punge ut.

Dyr dom

I sitt ankeskriv til Høyesterett, la ikke Gjensidige skjul på at fellende dom blir en svært dyr affære.

«Gjensidige Forsikring har en risiko på over 100 millioner kroner ved at dommen blir stående. Gjensidige Forsikring har fått tilbakemelding fra TrygVesta, If Skadeforsikring og Storebrand om at de har like stor risiko som Gjensidige Forsikring. Det vil si at forsikringsbransjen til sammen har en kjent risiko på over 400 millioner pluss renter hvis lagmannsrettens dom blir rettskraftig,» heter det i ankeskrivet.

Dette betyr at forsikringsbransjen kan få en regning på over en halv milliard kroner, for å ha nektet uførepensjonister forsikringsutbetaling.

De mange gamle sakene betyr enorme rentesummer, og det er flere enn de nevnte forsikringsselskapene som tilbyr denne form for kollektiv forsikring.

- Høyesterett har talt, og vi må nå forholde oss til det, sier leder for Forsikringsjuridisk avdeling Ulla Wangestad i Gjensidige Forsikring til Dagbladet.no.

Selskapet hadde håpet på et annet utfall.

- Vi har ment at det har vært gode grunner for vårt syn, men Høyesterett har det avgjørende ord. Problemstillingen er nå endelig avklart. Det er den gode nyheten i dette. Vi trengte en avklaring i dette spørsmålet, sier Wangestad.

- Forventer at de gjør opp

De siste to årene har Gjensidige ført liste over alle saker som er blitt avslått på grunn av den omstridte klausulen. Tidligere saker hevder selskapet at de ikke har oversikt over, men understreker at folk kan ta kontakt selv.

- Hver sak som kommer vil bli tatt opp til ny behandling, lover Ulla Wangestad.

Advokat Ivar Rytter ved Forsikringsklagekontoret har tidligere uttalt at de har rundt 70 slike saker liggende på vent. Flere av sakene er mange år gamle.

Alle de store forsikringsselskapene er representert med slike saker. Storebrand, If, Nordea, Gjensidige, Vesta, Vital pluss flere enkeltselskaper.

Rytter varsler at dommen i Høyesterett får store konsekvenser.

- Dersom vi får en rettslig avklaring som sier at selskapene har handlet feil, vil vi følge opp alle saker som er registrert hos oss. Vi vil forvente at selskapene gjør opp for seg, og det vil være snakk om mye renter, uttalte Rytter til Dagbladet.no i fjor vinter.

- Kjempeglad

Advokat Jane Ytreøy Grøndalen i advokatfirmaet Norman & Co har hatt en rekke saker hvor uførepensjonister er blitt nektet forsikringsutbetaling, selv om den omstridte helseklausulen ikke har vært tatt inn i forsikringsbeviset.

- Jeg er glad for at vi endelig har fått en avklaring etter mer enn fem år. Høyesteretts dom er krystallklar og godt begrunnet. Jeg er kjempeglad på alle mine klienters vegne, sier Grøndalen.

Hun påpeker at Høyesterett fastslår at selskapene har gjort en feilvurdering når de ikke har inntatt klausulen i forsikringsbeviset. Hun understreker at saken har betydelig omfang og omfatter mange uføre og mange forskjellige forsikringstyper.

- Denne saken gjelder derfor de fleste som har hatt en uføreforsikring gjennom arbeidsgiver eller fagforening, sier Grøndalen og legger til:

- Jeg forventer nå at selskapene på eget initiativ snarest går gjennom gamle saker og foretar utbetalinger, og at de ikke påberoper seg foreldelse, eller kommer med andre mer eller mindre kreative begrunnelser for å unngå utbetaling i disse sakene, sier Jane Ytreøy Grøndalen.

Hun anbefaler at folk som tidligere har fått avslag med begrunnelsen at de er blitt uføre i løpet av klausulens toårsperiode kontakter forsikringsselskapet og forhører seg om dommen har noen betydning for deres sak.

- Selskapene har nemlig fortsatt å avslå saker uten å nevne at dette er et omstridt spørsmål. Det mener jeg er høyst uredelig, sier advokaten.

PRINSIPPSAK: Olaufssens seier vil hjelpe en rekke andre som har fått avslag hos forsikringsselskaper.
FORVENTER UTBETALINGER:</B> - Jeg forventer nå at selskapene på eget initiativ snarest går gjennom gamle saker og foretar utbetalinger, sier advokat Jane Ytreøy Grøndalen. Hun har en rekke saker hvor forsikringsselskapene har nektet å betale skadelidte, med henvisning til en helseklausul som de ikke har tatt inn i forsikringsbeviset.