Rudolph (74) ranet 14 banker

Sammen med Wilfried (73) og Lother (64). I dag ble de dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag falt dommen mot de tre tyske pensjonistene, som har fått tilnavnet «bestefarbanden». Rudolf Richter fikk ni års fengsel, Wilfried Ackermann ble dømt til ti, mens Lother Ackermann må sone tolv år.

Bestefarbanden ranet sin første bank i 1988. Den halve millionen de fikk med seg da, ga tydeligvis mersmak. De neste 16 årene ranet de 14 banker i Vest- og Nord Tyskland og politiet sto helt uten spor fram til i fjor.

Det samlede utbyttet ble på rundt åtte millioner kroner.

Tilsto

Politiet opplyste under rettssaken at det tok lang tid å fange de tre fordi pensjonistene kledde seg ungdommelig mens de utførte ranene, og politiet hadde ingen anelse om at det var 60- og 70-åringer som sto bak.

Lother Ackermann, som fikk den strengeste straffen, har hele tida nektet å forklare seg.

De to andre tilsto etter pågripelsen.

Rudolf Richter og Wilfried Ackermann møttes mens de satt fengslet for bankran de hadde utført hver for seg. De slo seg sammen med Lother Ackermann da de slapp ut. De to med etternavn Ackermann er ikke i familie.

I RETTEN: Fra venstre Lothar Ackermann, forsvarer Frank Nobis, Rudolf Richter, forsvarer Heinz Walter Lindemann og Wilfried Ackermann. Foto: Scanpix
I RETTEN: Fra venstre Lothar Ackermann, forsvarer Frank Nobis, Rudolf Richter, forsvarer Heinz Walter Lindemann og Wilfried Ackermann. Foto: Scanpix Vis mer

Pensjonistene hadde hyppige møter der de planla bankranene ned til minste detalj.

Under ranene var de bevæpnet med både automatvåpen og pistoler. Noen ganger var de også utstyrt med falske håndgranater, skriver nyhetsbyrået AP.

I retten sa Wilfried Ackermann at de alltid slo til når det nærmet seg stengetid, for at det skulle være så få mennesker som mulig inne i lokalene.

Planla nytt ran

De tre ble arrestert i fjor på en parkeringsplass i Wimbern, 30 kilometer øst for Dortmund, mens de planla et nytt ran.

Aktor Klaus Nelken sa at retten ikke måtte synes synd på mennene.

- Dette er en gjeng med belastede kriminelle.

Bestefarbandens forsvarere ba om at dommene skulle settes til fengsel mellom åtte og elleve og et halvt år. Rudolf Richters forsvarer, Frank Nobis, sa at hans klient måtte ha en realistisk sjanse til å leve gjennom hele straffen.

TILSTO: Wilfried Ackermann (73) (t.h) og Rudolf Richter.
TAUS: Lother Ackermann (t.h) har nektet å forklare seg. Her sammen med Rudolf Richter (t.v).