Ruinert av barnefordeling

Foreldre ruineres av at kampen om barna tas til retten.

SAMLIVSBRUDD: I tre av fire barnefordelingssaker får den ene parten fri rettshjelp, mens den andre ruineres.  
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
SAMLIVSBRUDD: I tre av fire barnefordelingssaker får den ene parten fri rettshjelp, mens den andre ruineres. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

I tre av fire barnefordelingssaker som kommer til retten får den ene parten advokat på det offentliges regning. I de fleste av disse sakene er det mødrene som får fri rettshjelp, og fedrene blir sittende igjen med en skyhøy advokatregning.

—Det er mange menn er blitt skakk-kjørt økonomisk fordi mor har fri rettshjelp, sier Hilde Magnussen Lydvo fra Arbeiderpartiet.

Regjeringa har nå endret reglene for fri rettshjelp, og gir alle en times gratis med advokat. I tillegg er grensa for hvor mye man kan tjene hevet, og når det søkes om fri rettshjelp skal det legges vekt på om man har møtt til mekling først.

—Dersom en forelder ikke møter til mekling på familievernkontoret bør det være et moment som taler i mot å innvilge søknad om fri rettshjelp, sier Lydvo.

Ruinerte fedre

Foreningen 2 foreldre har mange medlemmer med stor gjeld etter barnefordelingssaker i retten, og mener regjeringa burde gjøre mye mer for å hjelpe den parten som blir tvunget inn i rettssystemet for å få samvær med barna.

—Det er mange kvinner som misbruker dette systemet. De har ingenting å tape økonomisk på å gå til sak, og derfor gjør de heller det enn å komme fram til en avtale gjennom mekling, sier administrativ leder Sølvi Leander. Antall barnefordelingssaker i domstolen økte med 50 prosent fra 2001 til 2006, og i 2007 var det 2200 slike saker i tingrettene. Leander mener regjeringa enten burde fjerne fri rettshjelp i barnefordelingssaker, eller gi begge parter gratis advokat.

—Domstolen er blitt et våpen mange bruker i kampen om barna, og det at motparten, oftest mennene, blir sittende igjen med en skyhøy regning ses på som en bonus. Jeg tror antall samværssaker i retten ville sunket kraftig dersom alle måtte betale advokaten sin selv, sier Leander.

Koster for lite

Mange av sakene som kommer til retten, blir anket og blir værende i systemet i mange år. Dagbladet har snakket med flere menn som er i opprivende konflikter om samvær med barna.

—Hun tapte i Tingretten, men har nå anket videre. Det koster jo ikke henne noe, sier en av dem til Dagbladet.

Lydvo sier at regjeringa er klar over problemet med at barnefordelingssaker blir værende i rettssystemet i flere år.

—I det videre arbeidet med ny rettshjelpsordning bør vi vurdere hvor mange runder man kan kjøre en barnefordelingssak i retten på fri rettshjelp. Her må fokus være på hva som er barnets beste, sier Lydvo.

Rettshjelpsmeldinga fra justiskomiteen ble lagt fram og vedtatt av Stortinget i går, og skal innfelles i lovverket til høsten.