Ruinert av sønnens død

Minstepensjonisten Ada Hoff er fortvilet. Hun måtte ta opp lån på 9000 kroner for å betale sønnens begravelse. - Jeg er ruinert og vet ikke hvordan jeg skal klare å få gjort opp for meg, sier 72-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sønnen Einar var pasient på Gaustad fra 1982 til han døde av kreft i fjor, 46 år gammel.

- Jeg ga ham en verdig, men enkel begravelse. Uten lys, blomster og etterpålag. Trygdekontoret sier at jeg skulle valgt et billigere begravelsesbyrå. Men jeg hadde ikke hørt om andre. Jeg var nedfor og uten familie å rådføre meg med.

God gutt

Ada Hoff gråter sårt mens hun forteller om sitt eneste barn, som ble schizofren i ung alder.

- Han var sånn en god gutt. Men i begynnelsen av tenårene begynte han å slite psykisk. Først mange år seinere kom det fram at et nært familiemedlem hadde forgrepet seg seksuelt på ham.

Einar var 16 år da han ble innlagt på Dikemark første gang. Siden gikk han ut og inn av institusjoner.

- Ingen kunne fri ham fra plagene. De siste seksten årene levde han på Gaustad, som uhelbredelig psykiatrisk pasient. På slutten var han på lukket avdeling og kunne ikke engang ta imot besøk av meg, forteller Ada Hoff.

Regningen

Da dødsmeldingen kom, fikk hun samtidig beskjed fra sykehuset om at sønnen ønsket å bli gravlagt i kiste.

- Gaustad overlot begravelsen til meg. Regningen også - på 22000 kroner. Jeg fikk 4000 i gravferdsstøtte. Einar hadde 9000 på sin konto. For å få betalt begravelsesbyrået, måtte jeg låne 9000 kroner av venner. De sa jeg sikkert ville få dekket det som manglet av trygdekontoret.

Ada Hoff søkte trygdekontoret om hjelp, men fikk avslag. Hun klagde til fylkestrygdekontoret, som kom til samme resultat: Siden avdøde hadde et bankinnskudd som oversteg maksimalbeløpet for behovsprøvet gravferdsstønad på 8000, var vilkårene for utvidet støtte var ikke oppfylt, het det.

- Jeg synes det er så urettferdig, sier Ada Hoff. Hun er rammet av alvorlig revmatisme og har måttet selge smykker og sølvtøy for å ha råd til behandling.

Bank-nei

I går fikk Ada Hoff avslag fra Postbanken på en forespørsel om et lån på 10000 kroner for å betale dem hun skylder penger for begravelsen.

- De sa nei fordi pensjonen min er så liten. Og fordi jeg ikke har noe av verdi å sette i pant. Hva skal jeg nå gjøre? spør minstepensjonisten.

Jurister Dagbladet har vært i kontakt med oppfordrer Ada Hoff til å prøve saken for trygderetten, som vil ha mulighet til å ta hensyn til hennes spesielle situasjon og sønnens institusjonshistorie.

- En anke til oss er gratis og behandles i løpet av seks måneder, opplyser Ingse Stabell, formann i trygderetten.

«Jeg ga ham en verdig,

men enkel begravelse»ADA HOFF (72)

Mor

TRIST: Ada Hoff (72) er havnet i økonomisk uføre fordi hun ikke evner å betale sønnens begravelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer