Ruinhaug etter flommens herjinger

GRIMMA (Dagbladet): Seks meter over bakken viser en skitten rand hvor flomvannet sto for tre dager siden. - Alt er ødelagt. Det er fryktelig, sier Sven Spangenberg. Han er i full gang med å rive restene avhuset sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med familie, venner og hjelpsomme fremmede har han begynt den tunge jobben.

Den skitne randen avtegner seg midt på vinduene i andre etasje.

I bakgården pågår en voldsom arbeidsinnsats. Ti personer spar bort murstein, gjørme, skrot og murpuss og dumper det på en liten lastebil. Lastebilen kjører i skytteltrafikk og dumper skrotet i gata utenfor. To menn med pressluftbor river ned en gjennomtrukken murvegg. Støvet fra rivningen er plagsomt. To bygninger i bakgården er allerede revet, fordi de var totalskadet. Nå må Sven vurdere om han skal rive familiens bolig også.

- Vi var akkurat ferdige med å pusse opp, og det så så fint ut. Men se på det nå. Vi vet ikke hva vi får igjen på forsikringen. Kanskje flytter vi.

Kona Bianka Leheis spar murstein i en trillebår.

- Se på dette, det er ingenting igjen. Vi rakk å flytte det meste opp i andre etasje før vi ble evakuert, men det hjalp lite. Vannet fylte hele andre etasje også, sier hun og tørker svetten.

- Lyspunktet er at alle her i Grimma hjelper hverandre med oppryddingen. Alle jobber sammen og tar vare på hverandre, sier hun.

Stank av kloakk

Men Grimma-innbyggerne føler seg glemt. Flomvannet er forsvunnet, og andre byer flommer over. Det samme er politikerne som så på skadene og lovet hjelp og støtte.

- De lovet oss all mulig hjelp. Men hvor er hjelpen nå? spør Gerdt Wendt (37) i en pause i oppryddingen.

I gatene utenfor ser Grimma ut som en krigsskueplass. En fire meter bred og to meter høy haug med skrot og gjørme fyller de fleste gatene. Fra alle knuste vinduer kaster folk ødelagte eiendeler, samt deler av golv, tak og veggbekledning ut i gata.

Gravemaskiner forsøker å lempe skrotet over i lastebiler, men haugene vokser fortere enn lastebilene kan ta unna. Stanken av kloakk og olje er overalt.

- Jeg ble født her i 1945, og har bodd i dette huset i 30 år. Vi var på ferie da flommen kom, og fikk ikke reddet noe. Alt er ødelagt, sier Joachim Hannover (57) til Dagbladet.

Ennå får ingen lov til å flytte hjem. Klokka åtte i går kveld måtte alle forlate byen og gå til stedene de er evakuert til.

Myndighetene frykter fortsatt at flere hus skal rase sammen, og må foreta inspeksjoner av bygningene før de gir tillatelse til å flytte tilbake. Suppe- og vannstasjoner er satt opp for å hjelpe innbyggerne i byen.

- Den nydelige byen vår. Hvordan skal vi få bygd den opp? Hvor skal pengene komme fra? sier ei gråtende kvinne i 30-åra, til Dagbladet.

Flommer nordover

Mens vannet er forsvunnet fra Grimma, synker det i Dresden, der vannstanden i går kveld var en meter under flommens høyeste nivå.

Fremdeles er tusenvis av mennesker evakuert. Dersom flommen i Grimma er noen målestokk, kan de vente seg en voldsom opprydningsjobb når vannet går tilbake til normalt nivå.

Men fremdeles er flommen et stort problem i byene lenger nord langs Elben.

I Torgau, Wittenberg, Bitterfeld og Magdeburg kjempet i går kveld frivillige og brannvesenet mot vannmassene, og flere steder er ikke flomtoppen ventet før i morgen.

FLOMKATASTROFE: Den tyske småbyen Grimma ser ut som en krigssone. En fire meter bred og to meter høy haug med skrot og gjørme fyller de fleste gatene. Det stinker kloakk og olje er overalt.
VENTER PÅ SVAR: Zohair og Cornelia Al-Nahhas og datteren Miriam (15) er evakuert til en skole utenfor Dresden. De aner ikke når de kan flytte hjem.
ALT ØDELAGT: - Vi var akkurat ferdige med å pusse opp. Men se på det nå. Vi vet ikke hva vi får igjen på forsikringen, sier Sven Spangenberg.