Rullende fantomer

Lyst til å prøve nye måter å komme seg frem denne våren, men mangler erfaring? Det gjorde Dagbladets journalister også da vi testet rullesko, rulleskøyter, rullebrett og sparkesykkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Testen ble utført på Aker Brygge. Midt blant 20 ungdommer fra 10-15 år skulle Dagbladets amatørtestere prøve det meste som har hjul denne våren: Rullebrett, rulleskøyter, rullesko og sparkesykler. Ikke fritt for at proffene lo en hel del når vi sakte men sikkert beveget oss framover med samme eleganse som et par elefanter på stylter.

Vi prøvde det sikre først: Sparkesyklene. Nyhetsredaksjonen i Akersgata hadde vært testområde i noen dager, og vi begynte å komme litt over de første spede fraspark. Det tar ikke mer enn noen minutter før du begynner å bli flink til å svinge og bremse. Når du har lært det, går resten greit. Etter bare noen timers testing, torde Eugene å hoppe ned fem trapper, og han landet nesten riktig.

Sparkeykkel er faktisk et morsomt og til og med ganske behagelig fremkomstmiddel som egner seg for alle. Du blir en mellomting mellom syklist og fotgjenger: Det er langt raskere enn å gå, men ikke så raskt som å sykle. Du trenger ikke å være i god form for å bruke sparkesykkel til jobben.

Sykkelen har likevel noen ulemper når det gjelder daglig bruk: Du kan ikke ha vanlig veske, bærepose eller noe annet å drasse på. Hvis det regner, risikerer du å bli full av søle. Jenter, det er best å bruke lave sko. Og hjulene er så små at de lett setter seg fast i småhull i asfalten. Da kan du slå deg mer enn du tror når du ser hvor liten sykkelen er.

Verre var det med testen av rullesko. Dette er vanlige sko med hjul som slås ut når du trykker på en knapp på sålen. Vi hadde fått en ørliten sniktest av disse også, men måtte slå inn hjulene allerede i en forholdsvis slakk nedoverbakke. På flat mark foran Rådhuset gikk det litt greiere. Det var ikke noe problem å komme seg framover hvis man har gått litt på skøyter - men det var langt verre å bremse. Kristin torte knapt å bevege seg. Etter ganske mange neste-fall, fant vi det tryggest å pakke rulleskoene sammen. Dette er sko for folk som har god tid til å trene, mannen i gata kan kjøpe noe annet. Men de var stilige da.

Deretter gikk vi løs på rulleskøytene, som hadde monsterhjul vi bare har sett under bilshow på amerikansk tv. Skøytene var ment for bruk i skog og mark og var ikke vanskelige å bruke på heller og asfalt. Vi greide å skli ganske greit over gresset ved Rådhuset, men det ble tungt i beina tredje gang vi ødela gressplenen.

Rullebrettet var en utfordring. Proffene får det til å se lett ut å sparke fra med ett bein og stå stødig med det andre, men det er ikke lett å finne balansen for en som aldri har stått på noe slikt i sitt liv. Få noen som har gjort det før til å vise deg hvordan du skal stå med føttene, både når du sparker fra og når du skal balansen i fart. Det krever trening å stå støtt, for ikke å snakke om å ta seg frem i trafikken med rullebrett. Vi greide å finne litt balanse, men gikk på nesa (eller for å være helt korrekt: på ryggen) så det suste minst to ganger. Hvis du kjøper rullebrett, snakker vi om uker med trening før du kan ta deg frem med det. Dommen er likevel positiv: Rullebrett kan læres av mange som selv tror de ikke kan få det til. En veldig morsom leke og trim i samme slengen.

Sikkerhetsutstyret bør testes litt før du setter i gang. Ikke for å se om det fungerer, for det gjør det, men for at du skal slippe å være redd for å slå deg hvis du faller. Da tør du mer når du øver. Og for all del: Kjøp sikkerhetsutstyr med en gang, ikke vent til senere.

Rulleskøyter:

Type: Coyote Rollerblades

Pris: 4000 kroner (vanlige rollerblades rundt 2500 kroner)

Dom: Skøytene er ment for skog og mark, og fungerte dårlig på asfalt. Gikk greit på vått gress, men var svært tunge å gå på. Har ikke bremseklosser, så du må bremse ved å slepe den ene skøyta etter deg.

Sparkesykler:

Type: Micro (Classic Pro, Speed og Flex)

Fra 1300 til 2000 kroner

Dom: Enkel og grei. Lett å bremse, og du har god kontroll - hvis ikke veien er for humpete. Ikke undervurder denne sykkelen - vel er den liten og ligger lavt over bakken, men farten blir god. Betyr også at du slå deg ganske hardt hvis du treffer en fortauskant. Pakkes sammen raskt. Veier mellom 3,2 og 3,9 kilo.

hRullesko:

Type: Fun-Roller

Pris: 698 kroner

Dom: Meget spesiell type rulleskøyte. Det er en vanlig sko med hjul du kan vippe ut. Var altfor glatte til å bruke inne, og er ikke gode på grus heller. På slett underlag, asfalt eller betong glir de som bare det. Vanskelig å bremse for nybegynnere, det kan iallfall en av testpersonene skrive under på. Praktisk å kunne vippe hjulene inn når man for eksempel skal inn i en butikk.

Rullebrett:

Type: Komplett Skateboard

Pris: 1700 kroner

Dom: Rullebrett er en treningssak. Når du begynner å bli flink, finnes det knapt grenser for hvor mange triks du kan utføre. Ble litt for vanskelig for Dagbladets uerfarne testpersoner, men med litt mer tid til rådighet, så kanskje. Mye morsommere enn forventet!

Sikkerhetsutstyr:

Hjelm: Protection Classic

Pris: 349 kroner

Kne-, albue- og håndleddsbeskyttere: Ultra Wheels

Pris: 199 kroner

Dom: Utstyret er lett å få på og behagelig å bevege seg med. Dessuten fungerte det som det skulle når vi gikk i bakken. Ingen brukne bein.

Rulleskøyter og skateboard fra Playlife,

Sparkesykler fra Best Sport agenturer,

Rullesko fra Spectra-2000 AS,

Sikkerhetsutstyr fra Barry Q.