Ruller inn med tanks og soldater

Jerngrep om urobyen i Kina. - Men hvorfor tok det tre dager,spør han-kineser.

 JERNGREP:  Flere tusen soldater med tanks og annet tungt utstyr rullet i løpet av onsdagen inn i den urolige byen Urumqi. Foto: KYODO NEWS/AP/SCANPIX.
JERNGREP: Flere tusen soldater med tanks og annet tungt utstyr rullet i løpet av onsdagen inn i den urolige byen Urumqi. Foto: KYODO NEWS/AP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Flere tusen kinesiske soldater med tanks og annet tungt materiell rullet inn i den urolige byen Urumqi nordvest i Kina i løpet av onsdagen.
Verken det offisielle statlige nyhetsbyrået Xinhua eller vestlige journalister som er på plass for å observere de alvorligste opptøyene i Kina på flere tiår melder i natt norsk tid om konfrontasjoner som har tatt nye liv i konfrontasjoner mellom han-kinesere og den tyrkisktalende, muslimske uigur-befolkningen.

-Situasjonen har roet seg ned selv om det fortsatt er sporadiske små sammenstøt, oppsummerer Xinhua på tampen av onsdagen lokal tid.

Jerngrep
Tilkallingen av nye militære forsterkninger har foreløpig brakt kontroll i gatene. Foreløpig har de militære styrkene jerngrep om byen.

Samme inntrykket har reportere fra det franske nyhetsbyrået AFP.
Reporterne så selv to episoder der et tjuetalls han-kinesere bevæpnet med stokker og slagvåpen jaget en enslig uigurer og en liten gruppe av urbefolkningen.
Men de militære i tanks rykket fram i løpet av et minutts tid og avverget alvorlige situasjoner.
AFPs reportere observerte en uigur som ble hentet med ambulanse, blodig og forslått, men tilsynelatende ikke livstruende skadd.

-Hvorfor tok det tre dager?
En rekke helikoptre sirklet over byen hele onsdagen, og de nyankomne soldatene i gatene ropte "beskytt folket".

 BARRIKADER:  En gruppe uigurer bak en hjemmesnekret barrikade i Urumqi. Foto: KYODO NEWS/AP/SCANPIX.
BARRIKADER: En gruppe uigurer bak en hjemmesnekret barrikade i Urumqi. Foto: KYODO NEWS/AP/SCANPIX. Vis mer

-Vi støtter dette, men soldatene skulle kommet før. Det tok tre dager, hvorfor så lang tid, spurte en 45 år gammel anonym han-kineser en AFP-reporter på gata.

Kinas president Hu avbrøt G8-toppmøtet i Italia og kom hjem onsdag i forbindelse med opptøyene.
Det er en høyst uvanlig handlemåte for en kinesisk statsleder.
- Jeg har aldri sett en kinesisk president avbryte et utenlandsbesøk før. Dette er tegn på alvorlige bekymringer, kommenterer professor i statsvitenskap, Jean-Pierre Cabestan, i Hongkong.

 NYTT PÅ KINESISK:  En han-kineser leser om opptøyene i hjembyen Urumqi. Foto: KYODO NEWS/AP/SCANPIX.
NYTT PÅ KINESISK: En han-kineser leser om opptøyene i hjembyen Urumqi. Foto: KYODO NEWS/AP/SCANPIX. Vis mer