Ruller opp ligaen

To nye personer er arrestert etter at 58 kinesiske flyktninger omkom på vei til England. Politiet har nå fem mistenkte, men de store bakmennene går fortsatt fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke akkurat Mr. Big vi har arrestert, sier en politikilde til avisen The Guardian.

En mann og kvinne fra London med kinesisk bakgrunn er pågrepet av politiet. De er mistenkt for menneskesmuglingen som førte til at 58 kinesere døde av surstoffmangel på ferjeoverfarten til Dover natt til mandag.

Til sammen fem personer sitter nå i politiets varetekt. Tirsdag meldte nederlenderen Arie van der Spek seg for politiet. Han står bak selskapet Van Der Spek som eier lastebilen som fraktet flyktningene.

Lastebilsjåføren (33) blir fortsatt avhørt av politiet, uten at de vil ut med hvor mye han har fortalt. Mannens 55-årige far er også arrestert.

Politiet tror ikke at noen av disse er strategiske bakmenn. Hovedteorien er fortsatt at kriminelle bander står bak smuglingen - trolig den kinesiske mafiaen som kalles Slangehodene.

Politiet kan være på sporet av de omkomnes identitet. I april arresterte belgiske myndigheter 56 ulovlige kinesiske flyktninger. Etter å ha tatt fingeravtrykk, ble kineserne satt på et tog til Antwerpen uten politifølge. Siden har ikke myndighetene sett dem. Fingeravtrykkene sjekkes nå opp mot de avdøde i England.

Tragedien kunne involvert ytterligere åtte ofre, ifølge London-advokaten Wah-Piow Tan. Han har blitt kontaktet av kinesere som ønsket å være med på den dødelige overfarten. Fordi tomat-containeren var så full, ble åtte avvist.

- En av disse hadde bannet fælt da han ble nektet plass på lastebilen, forteller Tan.

Stemningen hadde vært mer lettet da den samme mannen kunne ringe slektningene sine i Kina etter at tragedien var kjent og fortelle at han var i live.

Advokaten ønsker amnesti for kinesere som kan hjelpe til med identifiseringen av de avdøde. Mange i englands kinesiske miljø tror de kan bidra, men frykter at myndighetene vil sende dem ut av landet fordi de oppholder seg der ulovlig.