Ruller opp narkoliga

Politiet står på trappene til å rulle opp en stor internasjonal narkoliga. Natt til i går stormet de en leilighet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et ektepar sitter allerede i varetekt, mens politiet nå jakter på en tredje, navngitt mann. Trolig er flere titalls personer både i Norge og utlandet involvert.

Om lag ti polititjenestemenn fra grensekrimavsnittet ved Halden og Oslo gjennomførte natt til torsdag den væpna aksjonen mot en bopel på Romsås i Oslo på jakt etter en mann i 30-åra. Politiet mener mannen har en rolle i en større internasjonal narkotikaorganisasjon, og at han er en del av et mottaksapparat i Norge.

-  Det ser ut som om han går inn i mottakerdelen når stoffet kommer til Norge, men ikke er en hovedmann, sier politibetjent Per Ivar Thomasrud ved grensekrimavsnittet i Halden.

Vet hvor han er

Politiet fikk imidlertid ikke pågrepet mannen i aksjonen, som omfattet fire politibiler og en ambulanse.

-  Mannen var ikke der. Men vi har fått kontakt med ham og har indikasjoner på at han befinner seg i utlandet. Han er på vei tilbake til Norge i nær framtid, og vil ta kontakt med oss. Når vi får avhørt ham, vil vi finne ut av hvilken rolle han har, sier Thomasrud.

5,4 kilo heroin

Aksjonen mot mannens bopel kommer i kjølvannet av en større heroinsak som ble avdekket 19. november i fjor. Da ble et ektepar fra Sør-Europa stoppet ved Svinesund med 5,4 kilo heroin i bilen. I den belgiskregistrerte bilen satt også ekteparets sønn på halvannet år. Ifølge Thomasrud kom bilen og trolig også heroinen fra Belgia. Ekteparet sitter fortsatt i varetekt, mens parets sønn er sendt tilbake til Belgia. Rettssaken mot ekteparet er ikke berammet.

 VÆPNET AKSJON:  Politiet gikk natt til i går til aksjon mot en bopel på Romsås i Oslo i håp om å pågripe en mann i 30-åra, som er mistenkt for å være del av en større narkoliga. Mannen var ikke til stede. Foto: Tore Bergsaker
VÆPNET AKSJON: Politiet gikk natt til i går til aksjon mot en bopel på Romsås i Oslo i håp om å pågripe en mann i 30-åra, som er mistenkt for å være del av en større narkoliga. Mannen var ikke til stede. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Organisert kriminalitet

Politiet håper nå de står på trappene til å rulle opp en større narkotikaorganisasjon. De leter etter oppdragsgiver og mottakerapparat. -  Det kan synes som om vi er på sporet av å rulle opp noe større, og vi har forhåpninger om å kunne avdekke flere forhold. Dette dreier seg trolig om flere titalls personer i flere land, og vi samarbeider derfor med internasjonalt politi, sier Thomasrud. Politiet har ingen indikasjoner på at ligaen handler med noe annet illegalt.

-  Vi har bare etterforsket opp mot narkotika, sier Thomasrud.

Også en annen heroinsak ble avdekket tidlig i november. Da var det et ektepar i en nederlandsk bil som forsøkte å smugle 2 kilo heroin over grensa, også de med et barn i bilen. Ekteparet ble stoppet ved Svinesund og varetektsfengslet, men ifølge Thomasrud er det ingenting som tyder på at de to heroinsakene har noe med hverandre å gjøre.