Ruller opp spritliga i Moss

Fire personer er pågrepet mistenkt for salg av smuglerspirt med metanol. Politiet frykter at et stort parti farlig sprit er på avveie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tresprit

· Det er svært farlig å drikke tresprit (metanol). Det skal ikke mer enn fem til ti centiliter tresprit til før man blir forgiftet.

· Dersom en som har drukket tresprit ikke får rask behandling, kan han eller hun få øyenskader som kan føre til blindhet. I verste fall kan det føre til døden.

· Tresprit gir ingen rus. Dersom du har fått det i deg, kan du få symptomer som hodepine, muskelsvekkelser, pustebesvær, hukommelsestap og kvalme. 18 - 24 timer etter kan kramper og tap av bevissthet forekomme.

· Har du mistanke om at du har fått i deg tresprit, må du snarest kontakte lege.

· Fargen er klar og smaken er vanskelig å skille fra vanlig sprit.

(Kilde: Giftinformasjons- sentralen)

I kveld ble enda en person pågrepet og siktet for ulovlig salg av smuglersprit i Østfold. To nye personer oppsøkte sykehuset i Moss i ettermiddag etter at de følte seg dårlig.

Nå er til sammen seks personer innlagt på sykehus med metanolforgiftning etter å ha drukket spriten. De fire første var to kvinner på 57 år og 65 år og to menn på 63 år og 72 år. To av disse kan risikere å få nedsatt syn eller i verste fall bli blinde.

Politiet pågrep tidligere i dag en seksti år gammel mann, som nå er siktet for brudd på alkoholloven. Politiet mistenker ikke mannen for å ha kjent til at det var metanol i spriten han solgte, og han samarbeider nå med politiet. Så langt er tre personer pågrepet.

- Vi regner med flere pågripelser i løpet av dagen, sa overbetjent Øyvind Sveistrup ved Moss politistasjon til Dagbladet.no.

60-åringen er mistenkt for å ha omsatt 120 liter spit i ti-literskanner. Politiet vet at en av kannene har ført til forgiftning av en av de som nå er innlagt på sykehus med metanolforgiftning. Spriten ble sendt til analyse hos kripos.

- Ut i fra emballasjen og omsetningen frykter vi at det kan være et betydelig parti, der deler kan inneholde metanol, sier Sveistrup.

Politiet har nå avdekket at spriten har blitt solgt i hel- og halvflasker som det tidligere har vært polvarer på, slik at kjøperne kan være flere enn tidligere antatt. Politiet har nå lyktes med å identifisere kjøperne av til sammen 200 liter smuglersprit.

Politiet i Moss får nå hjelp fra Tollvesenet for å analysere emballasje og på andre måter spore beslaget. Politiet mener spriten er solgt i plastkanner. En av de forgiftede skal ha fått i seg metanolen fra en Koskenkorva-flaske, men politiet kjenner ikke til at fylling på flasker har foregått i stor skala med dette partiet.

Foreløpig er de tre mennene siktet for brudd på alkoholloven.

- Det er fortsatt tidlig i etterforskningen. Så langt ser vi på dette som de riktige bestemmelsene, men det er en rekke andre paragrafer som kan bli aktuelle., sier politiinspektør Jon Aga til Dagbladet.no.

Tomme for motgift

Sykehusene i Østfold mangler medisin mot metanolforgiftningen. Importøren har heller ikke mer på lager. Seksjonsoverlege Odd Helge Hunderi ved nyreseksjonen er sjokkert over at det ikke var mulig å få tak nok av motstoffet antizol som har vært brukt for å behandle pasienter med metanolforgiftning.

- Jeg er sjokkert og fortvilet over situasjonen. Da vi fikk en pasient torsdag formiddag, måtte vi bruke rester av ampullen med antizol som ble brukt til en pasient onsdag kveld. Nå venter vi på mer stoff fra Sverige. Stoffet antizol er gått ut av produksjon uten at vi er opplyst om det, sier Hunderi til NTB.

Pasienten som kom inn på sykehuset torsdag vil bli behandlet med etanol dersom stoffet ikke rekker fram fra Sverige i tide.

- Da må vi bruke «gamlemetoden». Det vil si å gi etanol intravenøst og holde promillen på rundt 1. Deretter må pasienten i dialyse, sier Hunderi.

Ifølge Hunderi er det ikke vanlig å ha store beredskapslager av antizol liggende.

- For det først er ampullene dyre, rundt 20 000 kroner per stykk. Dessuten er det høyst uvanlig at så mange blir forgiftet samtidig. Men det er alvorlig at det ikke finnes hos grossisten uten at vi har fått beskjed, sier Hunderi til NTB.

Ifølge avdelingsoverlege Dag Jacobsen ved akuttmedisinsk avdeling ved Ullevål Universitetssykehus er det avgjørende å få riktig behandling i tide, helst i løpet av 15-20 timer.

- De som har fått synsforstyrrelser eller blitt delvis blinde kan få varige skader. Det går ikke tilbake. Noen kan få tilbake synet slik at det kan se konturer. Uten behandling kan en person bli blind i løpet av et døgn eller litt mer, men med behandling i tide, kan pasienten altså kureres totalt, sier Jacobsen til NTB.