Ruller stadig på Mars

22 måneder etter at krabatene skulle vært tomme for strøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I april skrev vi om Mars-robotene Spirit og Opportunity, som nekter å gi opp arbeidet på den røde planeten. De to krabatene hadde da overlevd sin forventede levetid på tre måneder med 13 måneder.

Nå, snart to år etter landingen på Mars, strutter de to eventyrerne fremdeles med energi. Det virker som de rett og slett ikke vil gi opp.

Det er 22 måneder siden NASA regnet med robotene ville slutte å virke på grunn av slitasje og tomme batterier.

Overlevde vinteren

Spirit og Opportunity har nå tilbrakt et Mars-år på planeten. Det vil si at de mot NASAs forventninger også har overlevd vintersesongen der mørket og kulda skulle ha skapt uoverkommelige problemer for de solcelledrevne planetforskerne.

Nå er våren kommet, og dermed er sjansene gode for at sola kan gi energi til flere spennende måneder på Mars.


Spirit har alene sendt hjem over 70 000 bilder, og tilbakelagt en strekning på 5 kilometer med sine seks hjul.

I vinter har den gjort det NASA bare fablet om da prosjektet var på tegnebrettet - klatret opp fjellet «Husband Hill» på jakt etter urokkelig bevis på at det har vært vann på Mars.

VIL IKKE DØ: Marsrobotene Spirit og Opportunity nekter å legge ned arbeidet, 22 måneder etter at de egentlig skulle vært vrak. Ruten viser Spirits ferd mot toppen av Husband Hill.
Foto: NASA
VIL IKKE DØ: Marsrobotene Spirit og Opportunity nekter å legge ned arbeidet, 22 måneder etter at de egentlig skulle vært vrak. Ruten viser Spirits ferd mot toppen av Husband Hill. Foto: NASA Vis mer

Da roboten landet på planeten 4. januar 2004 virket dette som en umulighet å nå.

Livets mysterium

På nesten mystisk vis ser de to krabatene ut til å få hjelp hver gang det ser dårlig ut. Da robotene så ut til å dø av strømmangel, fordi solcellepanelene ble tildekket av støv og sand, dukket det plutselig opp en ukjent vindusvasker.

NASA har konkludert med at svært lokale hvirvelvinder som kun oppstår midt på dagen står bak støvpussen, men resultatet er i alle fall at robotene lader som aldri før.

Høyre bakhjul på Spirit har også blitt utsatt for helbredende krefter. Hjulet, som tidlig begynte å vingle under kjøring, ble plutselig helt i orden igjen. Hvorfor, er de usikre på.

Også en kranglete termostat sluttet å lage trøbbel, og minneproblemer som tidlig rammet Spirit skal for lengst være løst.

Viktig og forunderlig

Bilder som har begeistret og forundret her på vår klode sendes daglig fra forskerne. Mange av bildene finner du ved å klikke her.

Et av disse viser steinen «Lutefisk», som fattet Spirits interesse i slutten av oktober. Men også «Drammensfjorden» har blitt undersøkt av robotene på Mars.

Men viktigst av alt har robotene bevist at det har vært, og fortsatt kan være vann på mars, og dermed at det kan ha vært, og fortsatt kan være liv på planeten som svever over 56 millioner kilometer unna jorda.

Fant flere bevis på vann

Derfor har vinterens utrolige klatretur opp den omlag 50 meter høye knausen Husband Hill vært en stor suksess. Der har Spirit funnet den høyeste konsentrasjonen av sulfat noen gang registrert på Mars.


- Bare ved å klatre fant Spirit det vi lette etter. Med Spirits utholdenhet fant vi endelig steiner som bare kan ha blitt formet av vann. Og best av alt inneholder knausene den høyeste konsentrasjonen av sulfat på Mars, sufatsalter som er avsatt av vann, sier prosjektforsker Ray Arvidson til Space.com.

ROBOT I SOLNEDGANG: Nå har våren kommet til Spirit på Mars. Selv ikke mørketiden tappet Mars-forskeren for energi. Foto: NASA