Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rulleskiløper bøtelagt

Hun ble skjelt ut og dyttet i bakken. Nå har rulleskiløperen fått en bot på 8000 kroner. Lektoren mener mannen slipper for billig unna.

DYTTET I GRØFTA: - Mannen angrep meg, og dyttet meg ned i grøfta, sier kvinnen, som er lektor på en videregående skole i Oslo. Nå har rulleskiløperen fått en bot på 8000 kroner. Video: Privat Vis mer

BÆRUM (Dagbladet): Det var i påsken kvinnen, svigerinnen hennes, svigermoren og flere små barn koste seg i parken ved Rud gressbane i Bærum.

Det som skulle være en hyggelig dag ute i friluft, ble et mareritt.

- Først ble jeg skjelt ut, så slo eller dyttet mannen meg over ende, forteller lektoren til Dagbladet.

Hun beskriver intermessoet i idrettsparken som kroppskrenkelse og rasisme.

Rulleskiløperen, som i flere medier har blitt omtalt som en finansmann, har ikke besvart Dagbladets mange henvendelser. Nå har han fått en bot av Oslo politidistrikt på 8000 kroner.

Politiet mener hendelsen ikke var rasistisk.

- I dette tilfelle gjennomgikk distriktets Hatkrim-gruppe saken i en tidlig fase. Politiet vurderte at vilkårene for overtredelse av straffebestemmelsene i straffeloven §§ 185 og 186 ikke var oppfylt, og at det således ikke var grunnlag for å opprette sak på disse bestemmelsene, sier påtaleansvarlig Kathrine Eilertsen i Oslo politidistrikt enhet vest til Dagbladet.

- Politiet kan heller ikke se at det foreligger bevis i saken, etter at etterforskningen er avsluttet, som gir grunnlag for at hendelsen var rasistisk motivert, sier Eilertsen.

Familien og deres advokater Farid Bouras og John Christian Elden er uenig i politiets vurderinger, og har påklaget avgjørelsen.

FANGET PÅ FILM: Hendelsen hvor lektoren ble dyttet av rulleskiløperen ble fanget på video. Foto: Privat
FANGET PÅ FILM: Hendelsen hvor lektoren ble dyttet av rulleskiløperen ble fanget på video. Foto: Privat Vis mer

Avhørt

Dagbladet har tilgang til flere videoopptak som viser bråket mellom rulleskiløperen og kvinnen. Deler av videoopptakene er tilgjengelig på Dagbladet TV.

Politiet har også fått overlevert videoene.

- I det jeg skulle krysse rulleskiløypa kom en mann på rulleski. Jeg ventet for å la ham passere før jeg krysset løypa. Han skrek og hylte, og ropte stygge ord til barna våre, sier kvinnen til Dagbladet.

Hun har en master i informatikk fra UiO og underviser i teknologifag på en videregående skole i Oslo. Hun, svigerinnen og moren var iført hijab, da de langfredag var ute og hygget seg i parken.

Av hensyn til sin egen og barnas sikkerhet våger hun ikke å stå fram med navn og bilde.

- Han ropte ord som idioter og var fryktelig ekkel. Da han kom farende på rulleskiene, kjørte han helt opp til barna, som stod ved siden av rulleskiløypa, forteller kvinnen til Dagbladet.

ADVOKAT: Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden representerer den fornærmede kvinnen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVOKAT: Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden representerer den fornærmede kvinnen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Angrepet

Kvinnen mener, i motsetning til politiet, at mannen oppførte seg «hatefullt» og at han var «full av forakt».

- Han var nedlatende og ba oss pelle oss vekk, og at vi ikke hadde lov til å være der, sier hun.

Kvinnen sier hun ba mannen be om unnskyldning til barna sine, og at mannen da reagerte kraftig. Hun hevder han sa han var mer norsk enn dem, og at han hadde mer rett enn dem til å være der.

- Han slo meg

Lektoren forteller at hun flere ganger ba mannen komme seg vekk.

- Plutselig begynte han å true med å slå meg. Jeg ble redd, og ropte tilbake at det hadde han ikke lov til.

Hun sier opptrinnet var fryktelig ubehagelig.

- Barna begynte å gråte, de var redde, forteller kvinnen.

Trusler

- Samtidig filmet de andre kvinnene bråket med sine mobiltelefoner. Da jeg tok fram min mobiltelefon, etter at han har tatt av seg rulleskiene, kjenner jeg plutselig et slag eller en hard dytt i siden. Jeg falt, ned i en grøft. Mens jeg forsøkte å beskytte hodet, fortsatte utskjellingen, forteller kvinnen.

Etter det hun beskriver som et slag eller en kraftig dytt, oppdager rulleskimannen at flere vitner sto og filmet bråket.

- RASISTISK: - Jeg opplevd overfallet som rasistisk, sier lektoren som har anmeldt rulleskiløperer for vold. Politiet har konkludert annerledes. Foto: Henning Lillegård /Dagbladet
- RASISTISK: - Jeg opplevd overfallet som rasistisk, sier lektoren som har anmeldt rulleskiløperer for vold. Politiet har konkludert annerledes. Foto: Henning Lillegård /Dagbladet Vis mer

Noen minutter etter at lektoren hadde blitt slått eller dyttet ned i grøfta, ringte hun til politiet.

- Jeg er fortsatt preget av overfallet, og sliter med smerter i skulderen, forteller lektoren. Hun har vært sykmeldt siden.

Klager til statsadvokaten

- Overfallet bærer preg av overlegg. Han tar seg av rulleskiene og angriper en forsvarsløs kvinne med små barn. Dette skjer i en tid – corona – hvor vi er bedt om å holde avstand, sier Elden.

Hverken kvinnen eller hennes advokater - John Christian Elden og Farid Bouras - mener boten på 8000 kroner er nok.

- Vi oppfatter dette som et voldelig overfall, sier advokat Bouras.

Han mener det er åpenbart at det var rasistisk motivert.

- Når politiet ikke forstår det, må vi klage avgjørelsen inn for statsadvokaten, sier advokat Bouras.

ADVOKAT: John Christian Elden reagerer på politiets avgjørelse. Foto: Nina Hansen
ADVOKAT: John Christian Elden reagerer på politiets avgjørelse. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Ønsket ikke å dytte

Det har ikke vært mulig for Dagbladet å komme i kontakt med den 46 år gamle rulleskiløperen. Men han er avhørt av politiet i Sandvika.

I politiavhøret beskriver han seg som en stabil og ordentlig mann.

Overfor politiet vedgår mannen at det oppstod en krangel, og han karakteriserer den fornærmede kvinnen som frekk.

Mannen forklarer videre til politiet at han ble provosert og at det var den fornærmede kvinnen som oppsøkte situasjonen.

- Det var aldri hensikten eller meningen å dytte henne, slik som det ser ut på videoen som er publisert på nett i ettertid, har mannen forklart til politiet.

46-åringen mener kvinnen endrer beinstilling når han skyver henne, og at det er derfor hun faller bakover og ned i grøfta.

Overfor politiet har 46-åringen forklart at han opplever det som om fornærmede filmer og kastet seg.

Han opplever heller ikke sin handling som vold.

46-åringen har vedgått til politiet at han sa «du burde egentlig fått juling», til kvinnen. Men samtidig forklarer han det ikke var ment som en trussel.

Til politiet har mannen vedgått at det var veldig dumt å dytte kvinnen foran barna. Men han oppfattet ikke at han dyttet før han så videoen.

Overfor politiet har 46-åringen forklart at han innser at det var tragisk av ham, og at han aldri skulle gjort det.

Men 46-åringen mener at det var en konsekvens av fornærmedes oppførsel fordi hun provoserte ham.

46-åringen sier i avhøret at han anser det som tull at man skal bruke skattepenger på at politiet skal etterforske en slik sak. Etter mannens oppfatning er et møte i konfliktrådet, beste løsningen.

Han benekter at han er rasist, og til politiet belegger han dette med at han blant annet har ansatt en mann han tror er muslim.

46-åringen erkjenner ikke straffskyld, men var villig til å vedta et forelegg, for å få saken ut av verden og har godtatt forelegget på 8000 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!