Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rullestoloverfall: - For lav straff

Wineke (69) ble kastet ut av rullestolen - gjerningsmannen fikk fire måneder.

OVERFALT: Wineke ble overfalt av en 23-åring i januar i år. Hun vitnet mot mannen, under rettssaken i Øvre Romerike tingrett, og etter at hun var ferdig kom han for å si unnskyld. Video: Nicolai Delebekk. Vis mer

23-åringen fra Romerike, som overfalt og kastet 69 år gamle Wineke Solveigsdatter Tellefsbøl ut av rullestolen en vinternatt, er i Øvre Romerike tingrett dømt for grov kroppskrenkelse av kvinnen.

Fengselsstraffen på 120 dager omfatter også vold mot to politimenn som kom til åstedet, og et tilfelle av kroppskrenkelse mot en person i sentrum av Årnes like etter klokka 03 natt til søndag 23. januar i år.

Kvinnen i rullestolen måtte amputere det ene beinet for flere år siden, og har flere plager, blant annet ME (kronisk utmattelsessyndrom).

I tillegg mannen dømt til å betale kvinnen 40 000 kroner i oppreisning.

- For lav straff

- Jeg har ikke så mye greie på rettssystemet, men jeg synes straffen på fire måneder er for lav. Jeg hadde i alle fall tenkt meg et år, og høyere erstatning, også. Jeg har ikke fått pratet med gode hjelpere og bistandsadvokaten min ennå, sier Wineke Solveigsdatter Tellefsbø til Dagbladet.

Den dømte 23-åringens forsvarer, advokat Jørand Lægland er kort og klar:

- En riktig dom, strafferettslig. En dom på denne lengden var klienten og jeg enig på forhånd vil være riktig. Jeg har ikke snakket med han foreløpig, og kan ikke si noe om reaksjoner på erstatningsbeløpet, sier Lægland til Dagbladet.

Aktor ba om fem måneders fengsel (150 dager). Hun viste til at volden mot kvinnen i rullestol isolert sett kvalifiserte til mellom 75 og 90 dager.

120 dagers fengsel var svaret fra tingretten, som likevel legger skjerpende vekt på at 23-åringen er dømt for vold tidligere, og at kvinnen i rullestol var et forsvarsløst offer.

To flasker vin og noen øl

Ifølge dommen, som ble forkynt tirsdag, forklarte 23-åringen i retten at han først hadde vært på privatfest med idrettskamerater.

Der hadde han ifølge egen forklaring drukket to flasker vin og noen øl - før selskapeligheten fortsatte på en pub i Årnes sentrum med noen øl og shots.

Ved stengetid på puben «svartnet» det for han, ifølge dommen. Promillen viste 1,85 to timer etter volden og kroppskrenkelsene han er dømt for.

Den dømte hadde altså rundet av kvelden på pub - offeret hadde vært på bluesklubb.

Hun ventet på drosje i Årnes sentrum, og rullet unna med rullestolen da hun syntes 23-åringen ble for pågående.

Hodet mot bakken

Dommen sier at hun uten tvil ble kastet ut av rullestolen og traff bakken med hodet.

Undersøkelse på sykehus viste brudd i en nakkevirvelsøyle. Hun gikk med krage i 12 uker på en nakke som var skadd fra før.

Spyttmaske og strips

Tingretten kom til at 23-åringen ut fra sprikende vitneforklaringer og medisinske undersøkelser ikke kunne dømmes for tiltalepunktet om å ha sparket kvinnen i hode og kroppen mens hun lå nede.

Om basketakene med de to polititjenestemennene som kom, heter det i dommen:

«Tiltalte oppførte seg så utagerende at de ikke klarte å påsette håndjern og måtte få bistand fra en annen patrulje. De ble nødt til å true med elektrosjokkvåpen og pepperspray, og tiltalte ble påsatt spyttmaske og strips».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling