Rullet ut i frihet

Poliorammede Magda Sæthre (81) har vært innestengt i ni måneder. I går ble trappheisen tilkoplet strøm og hun kunne endelig rulle ut i solskinnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/TROMSØ (Dagbladet):

-  Jeg er voldsomt glad etter alle disse månedene inne, men jeg er også litt redd for å treffe alle menneskene igjen. Jeg er en gammel dame, sier 81-åringen fra Bergen.

Da trappeheisen i går ble tilkoplet strøm, var kafeen på Midtbygda et av de første stedene hun hadde planlagt å besøke.

-  Jeg hører det er noen som savner meg der, sier Magda. Hun har hatt polio i 60 år.

Det hele begynte i november 2002 da hun søkte Rosenkilde borettslag om å få sette opp en trappeheis. Etter mer enn 25 år i borettslaget hadde sykdommen tatt såpass overhånd at hun hadde problemer med trappene opp til fjerde etasje. Men borettslaget sa nei, blant annet begrunnet med hensynet til brannsikkerhet. Brannvesenet hadde imidlertid ikke noe problem med å godkjenne heisen, så Magda søkte igjen. Og fikk nei. I september 2003 ble Magda så svekket at hun ikke lenger greide å forlate leiligheten uten å bli båret ut.

-   Dette koster mer enn det smaker. Jeg føler meg dårlig behandlet, og synes styret i borettslaget bør ha dårlig samvittighet. Jeg liker å snakke med andre. Jeg har hatt det verre enn en fengselsfange, fastslår Magda Sæthre.

-  Min klient opprettholder et oppreisningskrav på inntil 50 000 kroner på grunn av den psykiske belastningen isolasjonen har påført henne, sier advokat Bernhard Halvorsen jr.

NI MÅNEDER UTEN HEIS: I går ble strømmen til Magda Sæthres (81) trappeheis tilkoplet.
SLAPP FRI: Endelig kan Magda Sæthre (81) på egen hånd forlate leiligheten i Rosenkilde borettslag i Bergen - for første gang siden september 2003. - Jeg er glad og litt redd. Jeg er en gammel dame, sier Magda som føler seg dårlig behandlet av styret i borettslaget.