Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rulletrappene står

Framover mot jul vil stadig flere rulletrapper stå stille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra i morgen utvider heismontørene sin streik til å omfatte hoteller og kjøpesentre.

Rammer tredjemann

Hotellheiser som stanser, vil bli stående bom fast til konflikten er løst.

- Nå rammer vi tredjemann for fullt, sier Terje Skog i El & IT, forbundet som organiserer heismontørene. Vi har lenge gjort alt for å unngå å ramme tredjemann, men heretter vil bare boligblokker kunne regne med å få assistanse når heisene stopper, sier Skog.

Sosial dumping

I alt streiker om lag 250 av de 700 organiserte heismontørene i Norge. Konflikten gjelder prinsippet om at utenlandske heismontører skal ha samme lønn som sine norske kollegaer.

- Vi mobiliserer mot sosial dumping slik det gjøres i en rekke andre bransjer, sier Skog.

- Vår strategi retter seg nå mot store og synlige hoteller og kjøpesentre i større byer. Selv om det bare er boligblokker som er sikret vedlikehold, vil vi ikke nødvendigvis la alle hotellheiser stå, men det er meningen at streiken nå skal merkes for alvor, sier Skog.

Han sier det samme prinsippet gjelder for offentlige bygg.

- Vi vil ikke la heisene stå i alle, men bygg som kan knyttes til det politiske miljø vi i hvert fall ikke få hjelp til vedlikehold. Nå må politikere regne med å bruke trappene, sier Skog som er talsmann for de streikende.

Han opplyser at det vanlige er å vedlikeholde heiser en gang per måned, men det er ikke påbudt med vedlikehold så ofte. Det som vil skje er at streiken heretter nærmest er selvopptrappende ved at heiser og rulletrapper som stanser ikke kommer i gang igjen.

Sosial dumping

Bakgrunnen for konflikten er ikke uenighet om heismontørenes egne lønninger. Det er den stadige importen av billig arbeidskraft fra Polen og de baltiske land som har forårsaket konflikt og streik denne gang.

- Vårt enkle krav er at lønns- og arbeidsvilkår skal være like for alle som monterer og vedlikeholder heiser i Norge. Vi kan ikke akseptere en utvikling der arbeidskraft fra land i det tidligere Øst-Europa i økende grad benyttes i Norge til ekstremt lav lønn. Det er kort og godt sosial dumping vi kjemper imot, sier Skog.

Han mener beskyttelsestiltakene mot sosial dumping ikke har virket slik regjeringen lovet.

(®NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media