FULLE BILER: Mange rumenere i Oslo sover i bilene sine om natten. Nå anmelder de politiet fordi de ikke får være i fred.
Foto: Jo Straube / Dagbladet
FULLE BILER: Mange rumenere i Oslo sover i bilene sine om natten. Nå anmelder de politiet fordi de ikke får være i fred. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer

Rumenere anmelder politiet for å nekte dem å sove i bilene

Er lei av å bli vekket midt på natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved Sofienberg kirke i Oslo står det parkert flere biler fulle av dyner, klær og pappaesker, skriver osloby.no

Mange rumenere sover i bilene fordi alternativet er å sove på gata. Men de hevder at de ikke får sove i fred.

- Det har skjedd mange ganger. Politiet dunker på vinduet med lommelykter og sier «no camping» og «go to Romania». Det er stressende, forteller en mann med fornavn Vasile via en tolk til avisen.

Nå har flere sett seg lei på å bli vekket midt på natta, og over 40 personer har signert en anmeldelse av politiet i samarbeid med Folk er Folk.

- Da en ikke kan se at det skal finnes noe rettslig grunnlag for å bortvise personer som ikke gjør annet en å sove noen timer i egen bil, lovlig parkert, har en valgt å gå til det skritt å inngi en anmeldelse med bakgrunn i denne praksisen, skriver Erlend Liaklev Andersen i anmeldelsen, som er advokat for Folk er folk, ifølge osloby.no

I en e-post skriver visepolitimester i Oslo, Roger Andresen, at politiet har hjemmel for å bortvise folk som sover i biler.

Han viser til at overnatting på offentlig sted krever tillatelse fra grunneier.

- Politiet kan også gripe inn overfor overnatting eller annen aktivitet som medfører fare for forsøpling, uhygieniske forhold eller ferdselshindringer, uavhengig av om det foreligger tillatelse fra grunneier. Dette følger av politilovens § 7, påpeker Andresen.