TOK UT PENGER: Politiet har hentet ut foto fra overvåkningskameraet ved flere minibanker, etter at de to stjal bankkort og fant PIN-koder i hjemmet til innbruddsofrene. Foto: Politiet
TOK UT PENGER: Politiet har hentet ut foto fra overvåkningskameraet ved flere minibanker, etter at de to stjal bankkort og fant PIN-koder i hjemmet til innbruddsofrene. Foto: PolitietVis mer

Rumenske innbruddstyver kjørte fra Oslo til Otta til de fant et hus med en åpen dør

Kjørte nesten 30 mil før de fant innbruddsmålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To rumenske menn (28 og 19 år) er siktet for 12 grove boliginnbrudd på Østlandet.

De to ble tatt på fersk gjerning da politiets spanere i mars fulgte etter dem da de kjørte fra Oslo og de nesten 29 milene til Otta i Gudbrandsdalen.

- Det ser ut til at de hadde spesialisert seg på å ta seg inn hos eldre mennesker. De har ofte gått inn der de har funnet en dør som har stått åpen. Da vi fulgte etter dem, virket det som de kjørte helt til de fant et hus hvor døra stod åpen. De kjørte gjennom flere områder på veien og var tydelig på utkikk, sier politioverbetjent Stig Vasbø, leder av Oslo-politiets etterretnings- og vinningsavsnitt som har som mål å etterforske og stoppe mobile vinningskriminelle.

Les også: Politiets egen oversikt - Disse utenlandske bandene herjer i Norge.

Stjal safe Vasbø sier de to har stjålet smykker, penger og bankkort fra boligene. I sju av tilfellene har de de også fått med seg pinkodene til kortene, slik at de har kunnet ta ut penger.

- Fra en bolig stjal de en safe hvor det var nesten 200 000 kroner, sier Vasbø.

Mennene bodde i Oslo, men alle innbruddene er begått utenfor byen, blant annet i Larvik, Lillehammer, Telemark og Fagernes.

- De har kjørt mye rundt, sier Vasbø.

Dømt i Danmark De to mennene er tidligere dømt for boliginnbrudd i Danmark. Politiet begynte spaningen på dem etter at politiet kom over dem i Oslo, og så skjønte hva de hadde vært involvert i tidligere.

FIKK UT KONTANTER: Politiet ber alle om å passe på at PIN-koder ikke er tilgjenglig for innbruddstyver, slik det var for de to siktede i denne saken. Foto: Politiet
FIKK UT KONTANTER: Politiet ber alle om å passe på at PIN-koder ikke er tilgjenglig for innbruddstyver, slik det var for de to siktede i denne saken. Foto: Politiet Vis mer

- De har kynisk gått etter boligene til eldre mennesker. Enkelte av boligeierne har vært hjemme da de kom inn. Da har de sagt «toalett, toalett», før de ganske fort har kommet seg ut, sier Vasbø.

Han anbefaler ingen å gripe inn hvis de oppdager en innbruddstyv hjemme.

- Det er ofte snakk om hardbarkede kriminelle, sier politioverbetjenten.

Eldstemann erkjenner Den eldste av de to siktede har erkjent straffskyld i avhør. Den andre nekter.

FORSVARER: Advokat Amir Mirmotahari. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Amir Mirmotahari. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer