Rumenske kvinner bak ny ransbølge i Norge

Bare de siste to ukene er 20 eldre kvinner blitt brutalt ranet rundt om i landet. Bak de voldelige smykkeranene står rumenske kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet advarer nå mot den nye formen for kriminalitet, skriver VG.

Geir Ellefsen i Oslo-politiet sier de rumenske kvinnene som står bak ranene, bruker to forskjellige metoder. Felles for metodene er at de norske kvinnene tilbys å kjøpe falske smykker, men at de i stedet ender opp med å bli fraranet sine egne smykker.

- Selv erfarne politifolk blir fortvilet og sint når man ser gjerningsbeskrivelser som dette. Basert på opplysninger av ofrene, vitner og politiets kartlegging kan vi si at gjerningskvinnene utelukkende er utenlandske romfolk fra Romania, sier Ellefsen.

De rumenske smykkeranerne har slått til mot eldre norske kvinner i Oslo, Asker og Bærum, flere steder i Buskerud, Romerike, Follo, Agder og Sør-Trøndelag.

Nestleder Jan Bøhler (Ap) i justiskomiteen på Stortinget og Høyres André Oktay Dahl vil begge gjeninnføre forbud mot tigging for å få stanset bølgen av smykkeran mot eldre.

- Vi jobber med en lovendring for at kommunene skal kunne forby tigging. De rumenske miljøene opererer med flere kriminalitetsformer, og omfanget øker. I tillegg bør de som tas, dømmes til så alvorlige straffer at de kan soningsoverføres til Romania, sier Bøhler til avisen.

Han mener det er viktig at politiet får anledning til å benytte paragrafen for organisert kriminalitet, noe han mener ville gitt mer avskrekkende straffer.
(NTB)