Rumenske tiggere bor i hospits betalt av kommunen

Rundt 20 personer i tre etasjer, barn ned i 12-årsalderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I et forfallent trehus midt i et villastrøk på Ljan i Oslo overnatter mange av de mye omtalte rumenerne som på dagtid er tiggere i Oslo sentrum. Husleia, trolig nærmere 50 000 kroner, er betalt av flere sosialkontor i byen, skriver Dagsavisen i dag.

Dagbladet har tidligere avslørt at Ljabruveien 30 er blant flere bygårder og leiligheter i Osloområdet som leies ut av selskaper tilhørende Ove T. Thorvaldsen, til sosialklienter på kommunens regning.

Blir trolig «nedlagt»

Forholdene er svært dårlige i Ljabruveien-boligene , som er fulle av leietakere og besøkende gjester. Etter en befaring onsdag vedgår Oslo kommune at det er grunn til bekymring, men det er foreløpig uklart hvem som har gitt klarsignal til bruken av det spesielle hospitset, som eies OTT Eiendom.

20-25 personer er bosatt i bygningen, blant dem barn helt ned i 12-årsalderen.

- Vi beklager at bydelen har brukt et rom i Ljabruveien 30 til sosialklienter. Jeg forstår ikke hvorfor det har skjedd, og har gitt klar instruks om at korttidsutleie skal skje på hospits med kvalitetsavitale. Vi har nå avviklet avtalen og har skaffet våre beboere annen kommunal leilighet fra mandag, sier bydelsdirektør Marit Langfeldt Ege ved Gamle Oslo til Dagsavisen.

Også Bydel Østensjø og  andre sosialkontorer har benyttet seg av bygningen.

- Det er helt forkastelig at folk sitter på gata og tigger i Norge. Men når myndighetene slipper inn disse menneskene på turistvisum, og de knytter seg til andre med lovlig opphold, blir det et dilemma for meg, sier Thorvaldsen i OTT Eiendom til avisa.

TIGGERE OG PROSTITUERTE: Husleiene i Ljabruveien 30 er betalt av Oslo kommune, men bygningen brukes av folk sosialkontorene ikke vil være bekjent av. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
TIGGERE OG PROSTITUERTE: Husleiene i Ljabruveien 30 er betalt av Oslo kommune, men bygningen brukes av folk sosialkontorene ikke vil være bekjent av. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Han skal senere ha ilagt beboerne forbud mot å snakke med journalister og ga beskjed om at det ikke skulle tas bilder av eiendommen på Ljan.

Kan bli stor etterforskning

Manglerud politistasjon og henholdsvis utlendingsseksjonen og seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt har nå fattet interesse for de rumenske tiggerne, samtidig som det dukker opp stadig nye detaljer om mulige bakmenn og organisering.

Dagsavisen dokumenterte i forrige uke at både rumenske gatemusikanter, blomsterselgere og tiggere med falske handikap bor og reiser sammen, og får pengene samlet inn av samme persone.

Ved «tiggerhuset» på Ljan kom det forrige søndag også en bulgarskregistrert bil med to menn som hentet store mengder mynter derfra. En kvinne som bor i huset hadde på det stadiet trolig allerede tatt provisjon av pengene.

- Vi er innstillt på å reagere hvis vi får kjennskap til straffbare forhold, sier politiinsepktør Gro Smedsrud ved Manglerud politidstasjon til Dagsavisen.

Rumenske tiggere bor i hospits betalt av kommunen