Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rumenske «tiggere» selger illegale piller som fra en Pez-dispenser

Omfattende salg av ulovlige legemidler distribueres av godt organiserte rumenere som utgir seg for å være tiggere, mener politiet. 

BESLAG: Politiet i Oslo gjennomførte i mai en aksjon mot rumenske pilleselgere på Grønland i Oslo. Sju personer ble pågrepet. To for å ha kjøpt, og fem ble pågrepet for å solgt det ulovlige legemiddele... Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mai gjennomførte politiet en aksjon mot en rumensk bande som omsetter illegale legemidler i sentrum av Oslo. Sju politifolk spanet på selgerne og dokumenterte salg av Xanax-piller, et legemiddel som virker beroligende på sentralnervesystemet.

Fire rumenske kvinner og en mann ble pågrepet, og depoter av Xanax ble funnet begravd under gressteppet og i grusen rundt Vaterlandsparken på Grønland i Oslo.

GJEMT: Pillene som skulle selges, var gjemt under gressmatta i Vaterlandsparken på Grønland i Oslo. Foto: Politiet
GJEMT: Pillene som skulle selges, var gjemt under gressmatta i Vaterlandsparken på Grønland i Oslo. Foto: Politiet Vis mer

Ingen av de fire kvinnene møtte opp da tingretten skulle behandle saken i forrige uke, men den ene mannen ble i juni pågrepet i Stavanger med 6000 piller av typen Rivotril og deltok i rettsforhandlingene via videolink. Dommen vil bli avsagt i begynnelsen av neste uke.

Dom

- Selgerne bruker et intrikat system for å unngå å bli tatt med pillene, sier førstebetjent Espen Skogstad, i innsatsgruppa Åpen Rus i Oslo.

- De samler kjøpere i Brugata eller andre steder øst i sentrum. Når de har fire-fem interesserte, ringer de en telefon og tar kjøperne med kollektivtransport til stedet der salget av pillene finner sted. Der møter de en person som tar imot pengene, og en person som gir ut pillene, sier Skogstad.

Kjøpere samles fra de tyngste rusmiljøene øst i Oslo sentrum. Politiet påpeker at det er påfallende mange rumenere som selger gatemagasiner og tigger i en del av byen hvor de minst bemidlede ferdes.

Åpent salg

- Tiggemarkedet er mettet, og de siste åra har vi sett at salget av illegale legemidler har utviklet seg. I begynnelsen tok vi rumenere med tusenvis av piller. Nå er de mer forsiktige og har sjelden mer enn noen brett med ti-tolv piller på seg, sier Kåre Stølen, som er stasjonssjef på Grønland politistasjon.

Stølen mener det er 10-15 personer involvert når selgerne er i aksjon. Fordi selgerne er mange og godt organisert, er det sjelden de pågripes.

PATRULJE: Da politiet ankom forsvant alle som kjøpte eller solgte piller og narkotika fra Brugata. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PATRULJE: Da politiet ankom forsvant alle som kjøpte eller solgte piller og narkotika fra Brugata. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Da Dagbladet i forrige uke oppsøkte krysset der Brugata møter Storgata i Oslo sentrum, ble det åpenlyst omsatt piller. Salget pågikk helt fram til politiet ankomm i en uniformert bil. Da forsvant alle som befattet seg med rus, selgere og kjøpere, fra området

Ifølge Espen Skogstad er pillebeslag målt i antall brukerdoser som politiet gjør på gata, vesentlig høyere enn heroin.

- De fleste som bruker heroin bruker også piller. I tillegg til at det er en del mennesker som kun bruker piller, de er fra alle samfunnslag. Jeg er overrasket over hvor stort problemet knyttet til illegale legemidler er, ser Skogstad som har jobbet som politi opp mot rusmiljøet i sentrum i fem år

Pez

Ifølge Skogstad i Åpen Rus er det vanskelig å si hvor stort omfanget er. Han var med på aksjonen mot rumenerne i mai og sier det vanskelig å si hvor stort omfanget av pillesalget er, annet enn at det er enormt.

Ifølge politiet er de vanligste pillene som tilbys av den rumenske ligaen Diazepam, Rivotril og Xanax, alle beroligene piller som er populære i rusmiljøer. Pillene omsettes for 20 kroner stykket.

SALG: Den rumenske banden oppsøker folk på gata for å selge ulovlige legemidler. Foto: Politiet
SALG: Den rumenske banden oppsøker folk på gata for å selge ulovlige legemidler. Foto: Politiet Vis mer

- Pillene deles ut som fra en Pez-dispenser, sier Skogstad.

Førstebetjenten understreker at ikke alle som tigger er dopselgere

- Det er ikke tilfelle at alle rumenske tiggere på gata i Oslo driver med pillesalg, men det kan se ut som om det er dedikerte folk som har dette som arbeidsoppgave. De er kledd som rumenske tiggere, men utgir seg blant annet som selgere av gatemagasin for å komme i kontakt med kjøpere, sier Skogstad.

Smugles inn

Pillene som omsettes, er ifølge politiet ikke norske, og det er avslørt flere smuglingsforsøk av tollere langs norskegrensa.

- Vi har gjort flere store beslag av Xanax og Rivotril som er forsøkt smuglet inn av rumenere. Vanlige pillebeslag beløper seg fra 6000 til 10000. I år har vi gjort enda større beslag, men det er saker som er under etterforsking så der kan jeg ikke oppgi størrelse på beslaget, sier Wenche Fredriksen, seksjonssjef ved Tolletaten.

BESLAG: Tollvesenet har tatt flere rumenere som har forsøkt å smugle store kvanta ulovlige piller over grensa.  Foto: Politiet
BESLAG: Tollvesenet har tatt flere rumenere som har forsøkt å smugle store kvanta ulovlige piller over grensa.  Foto: Politiet Vis mer

Politiet vet lite om bakmennene, men Skogstad mener det ikke vil være noe problem avsløre hvem som befinner seg lengre opp i den kriminelle organisasjonen som innfører pillene.

- Det er ingen som har sett skikkelig på dette, men det vil kreve ressurser. Det er ikke alle som er klar over hvor stort dette problemet er, seir Skogstad

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!