Rumpe-refser NRK: - Noen voksne hjemme?

Mediekritiker Kjetil Rolness går hardt ut mot NRKs serie om «rumpemannen». Kanalen tar avstand fra karakteristikkene hans, og sier historien har nyhetsverdi.

HAAKONS RUMPEMASKIN: NRK kritiseres for rumpeserie. Video: NRK / Magnus Brenna-Lund. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Av og til framstår NRK ikke som et mediehus, men mer som et horehus, skriver Kjetil Rolness på Facebook.

Mediekritikeren og spaltisten i Aftenposten sikter til NRKs serie «Haakons rumpemaskin» - en videoreportasje om Haakon Larsen, mannen bak treningsmaskinen Bootybuilder.

Rumpe-refser NRK: - Noen voksne hjemme?

«Haakon Larsen har blitt «rumpemannen» etter han fant opp en maskin som endret livet hans», skriver NRK om serien på Facebook.

- Under dekke av å «problematisere» at menn ser på rumper på fitnessmesse, og lurer på om rumpene er ekte, filmer NRK veltrente rumper tett på, i sakte film, og spør forbipasserende om de tror rumpene er ekte. Det blir mye latter og flaue gubbesmil. Men ingenting som likner journalistikk, mener Rolness.

- Noen hjemme?

Han reagerer videre på at NRK lar logoen til rumpemaskinen bli tydelig eksponert i innslaget, som en periode også lå på NRKs forside.

Til bransjeavisa Kampanje, som først omtalte saken, sier Rolness at dette ikke er første gang han reagerer på «idiotiske ting» på NRKs forside, men at dette var et skritt videre, «nesten bokstavelig talt».

- Jeg lurer på hva NRK tenker. Er det noen voksne hjemme på Marienlyst? sier han til Kampanje.

På Facebook skriver Rolness at han «ikke har orket å se alt», men at han av det han har sett, ikke har sett noen kritiske spørsmål, eller noe som plasserer saken i en meningsfull kontekst.

- Alt framstår som reklameinnslag for en mann, et firma og et produkt som du kan kjøpe på nettet. Men reklamen er altså produsert og distribuert gratis av Norges største medieorganisasjon, betalt av deg og meg. Og vi skal lokkes til se det, via rumpefokus på forsiden av NRKs nettside.

Kommentarene hagler mot Fredrik Solvang etter at han intervjuet Erna Solberg i «Debatten». Vis mer

Tar avstand

Chris Carlsen er redaktør i NRK Oslo og Viken. Han sier til Kampanje at han tar avstand fra Rolness' karakteristikker, og beskriver serien som «en historie med håp, humør og humor».

- Og fordi det er treningsmaskinen for rumpa som har gitt Haakon suksess, er det naturlig at maskinen og de som bruker den har en sentral plass i historien. Så kan det helt sikkert diskuteres om det blir for mye rumpe i monitor og om vi burde tatt med enda flere kritiske spørsmål i den ferdige serien, sier Carlsen.

Han sier videre at serien ikke kan klassifiseres som en ren nyhetssak, men at det har nyhetsverdi at en mann fra deres dekningsområde nå har stor suksess og selger apparatet sitt til hele verden.

STIKK: Erna Solberg ble naturlig nok et hett tema under ukas «Nytt på Nytt». Video: NRK Vis mer

NRK-redaktøren trekker også fram at både NRK og andre norske medier har en utfordring med å nå ut til den yngre delen av publikum, skriver Kampanje.

- Vi vet at publikum ønsker mer videoinnhold også på nett, og vi forteller stadig flere historier med levende bilder som et alternativ til de mer klassiske tekstbaserte nettsakene, sier han.

- Fokus på menneskene

NRK-journalist Magnus Brenna-Lund har laget serien. Til Fredriksstad Blad sier han at han ønsker debatten velkommen, og at han selv har sine synspunkter for hvordan saker frontes hos NRK og andre medier.

- Når det er sagt, er jo dette en serie som handler om en oppfinner som har laget et produkt som har forandret livet hans. Dette produktet er en maskin som trener rumpa, så da er det uunngåelig å vise rumper i serien.

Brenna-Lund sier videre at han ikke tror produktnavnet nevnes i reportasjene.

- Ja, logoen er godt synlig på klærne til dem vi intervjuer flere steder, men det er også vanskelig å unngå når man jobber visuelt. Kanskje kunne jeg ha unngått det i større grad, men jeg var mest fokusert på menneskene og deres historier, ikke på klærne de hadde på seg, sier han til Fredriksstad Blad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer