Rumsfeld: Afghanistan er en stor suksess

Og Bush er mye mer intelligent enn folk tror, sier eks-forsvarsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I det første dybdeintervjuet siden han forlot stillingen som forsvarsminister, betegner Donald Rumsfeld Afghanistan som en «stor suksess», og legger skylda på det som har gått galt i Irak på den irakiske regjeringa.

Det forteller den tidligere forsvarsministeren i et intervju i oktobernummeret av bladet GQ.

- I Afghanistan er 28 millioner befridd. De har sin egen president, sitt eget parlament og gatene er blitt bedre, sier Rumsfeld til magasinet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Suksessen i Irak derimot er uteblitt fordi den irakiske regjeringen ledet av Nouri al-Maliki ikke har klart å legge grunnlaget for framveksten av demokrati, mener Rumsfeld.

- Mens Afghanistan har vært en stor suksess har ikke Bagdad-regimet maktet å skape et miljø for hva man en skal kalle deres styresett, et demokrati, representativt system eller et friere system. Og det kommer til å kreve noe tid og innsats, sier 75-åringen i intervjuet hjemme på ranchen.

Måtte gå

Rumsfeld, som en av president Bush’s nærmeste allierte og en av arkitektene bak Irak-krigen, måtte gå av i november, en dag etter at republikanerne tapte flertallet i kongressen til demokratene.

Bare to dager før han fikk sparken, skrev Rumsfeld et internt notat om Bush-administrasjonens Irak-strategi.

«Etter min mening er det tid for en større omlegging,» skrev Rumsfeld i notatet. «Hva amerikanske styrker gjør i Irak går åpenbart ikke bra nok eller raskt nok.»

PÅ HJEMMEBANE: Dette bildet viser Donald Rumsfeld sammen med kona Joyce på ranchen i New Mexico. Der ble han intervjuet av magasinet GQ, som trykker intervjuet i neste måneds nummer. Foto: AP Photo/GQ, Danielle Levitt/SCANPIX
PÅ HJEMMEBANE: Dette bildet viser Donald Rumsfeld sammen med kona Joyce på ranchen i New Mexico. Der ble han intervjuet av magasinet GQ, som trykker intervjuet i neste måneds nummer. Foto: AP Photo/GQ, Danielle Levitt/SCANPIX Vis mer

I notatet anbefalte Rumsfeld at administrasjonen senker forventningene til Irak før en ny strategi iverksettes, for å begrense de politiske skadevirkningene dersom strategien skulle slå feil.

Når det gjelder volden i Afghanistan, det første landet USA invaderte i krigen mot terror, mener veteranen i amerikansk politikk at USA ikke kan klandres.

- Grunnleggende sett kan ikke det amerikanske militæret tape et slag, de kan ikke tape en krig. På den annen side kan de ikke vinne alene. Det krever diplomati, økonomisk assistanse og en rekke andre ting som er utenfor forsvarsdepartementets rekkevidde.

Savner ikke Bush

På spørsmål om det er noe den avgåtte forsvarsministeren angrer på i løpet av de siste seks årene, svarer Rumsfeld et slags «tja». Han sier at uansett hva man gjør i en slik posisjon er det til enhver tid noen som vil kritisere det.

- Ja, selvfølgelig. Jeg mener, du skulle alltids ønske at ting var perfekt, men det er de aldri, sier Rumsfeld, som var USAs yngste forsvarsminister under Ford-administrasjonen og den eldste under president Bush.

Rumsfeld gir sin tidligere overordnete gode skussmål, selv om han ikke kan huske forrige gang han snakket med George W. Bush.

- Bush er mye mer intelligent og nysgjerrig enn det folk tror.

Rumsfeld: Afghanistan er en stor suksess

- Savner du han? spør journalisten.

- Øh, nei, svarer Rumsfeld kortfattet.