Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rumsfeld ber dommer stanse tortur-søksmål

Mener han har immunitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs avtrappende forsvarsminister Donald Rumsfeld er saksøkt av to menneskerettighets-organisasjoner som mener han må stå til rette for tortur av fanger i Irak og Afghanistan.

Søksmålet de to organisasjonene retter mot Rumsfeld beskriver behandlingen av ni fanger arrestert i Irak og Afghanistan. De skal ifølge nyhetsbyrået AP ha blitt slått, hengt opp ned i lenker fra taket, urinert på, kvelt, ydmyket seksuelt, brent, blitt låst inn i bokser og vært offer for falske henrettelser.

- Grunnlovstridig

Det er Unionen for amerikanske siviles rettigheter (ACLU) og Menneskerettigheter først (Human Rights First) som saksøker ministeren.

Organisasjonenes advokater mener Rumsfeld autoriserte torturen, og derfor bør bli holdt ansvarlig. Justisdepartementet på sin side mener Rumsfeld ikke kan bli saksøkt, fordi ministere generelt sett er immune mot søksmål i forbindelse med deres politiske arbeide med mindre de bryter rettigheter stadfestet i grunnloven.

Og det er her de to partene strides. Menneskerettighetsforkjemperne mener torturen bryter med grunnloven, men regjeringen mener grunnloven ikke gjelder i disse tilfellene fordi fangene ikke er amerikanere.

Invasjonsarkitekt

I dag begynner høringen hvor dommer Thomas F. Hogan skal avgjøre om Rumsfeld har immunitet eller ikke, og dermed om søksmålet skal videreføres.

SAKSØKES: Menneskerettighetsorganisasjoner saksøker Donald Rumsfeld for USAs behandling av fanger i utlandet. Foto: AP/Scanpix
SAKSØKES: Menneskerettighetsorganisasjoner saksøker Donald Rumsfeld for USAs behandling av fanger i utlandet. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Donald Rumsfeld var arkitekten bak invasjonen av Irak, og har fra mange hold fått skylden for den feilslåtte strategien i landet. Han går denne måneden av til fordel for Robert Gates.

TORTUR: Bush har kalt mishandlingen av fangene i Abu Ghraib-fengselet i Irak krigens største tabbe.
Hele Norges coronakart