Rumsfeld blir skjermet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld besøker NATO-hovedkvarteret på Jåttå utenfor Stavanger i dag. Hans vert er forsvarsminister Kristin Krohn Devold, som er en stor beundrer av sin amerikanske kollega. Beundringen har til tider vært på grensen til å skape alvorlige politiske problemer. Donald Rumsfelds holdning til internasjonale traktater som for eksempel Genève-konvensjonene, er svært langt fra Norges standpunkter og politikk. I den siste rapporten fra Amnesty International retter organisasjonen en knusende kritikk mot den fangebehandling og det system av fengsler i utlandet som Pentagon under Rumsfelds ledelse har bygd opp siden terrorangrepene den 11. september 2001. Amnesty skriver at dette er et amerikansk gulag der menneskerettighetene brytes systematisk.

I tida etter terrorangrepene i 2001 ble forsvarsminister Rumsfelds daglige briefinger i Pentagon et krigersk talkshow, der Rumsfeld herset med stadig bedre dresserte mediepudler. Forsvarsministerens spesialdistanse, som fikk ros fra presidenten selv, har vært å latterliggjøre kritiske spørsmål og spørsmålsstillere. I dette klimaet oppfattes all kritikk som illojalitet. En reporter som omtalte nettingcellene på Guantanamo-basen som «bur» i et spørsmål til Rumsfeld, fikk en kontant leksjon tilbake. Etter dette valgte reporterne å droppe bur-ordet, til tross for at fangene den gangen var omgitt av netting på alle kanter, omtrent som i en norsk revefarm.

Med henvisning til praktiske og plassmessige forhold stenger det norske Forsvarsdepartementet noen korrespondenter som arbeider for utenlandske medier i Norge, ute fra Rumsfelds pressekonferanse. Det gjelder både BBCs korrespondent og TV-stasjonen Al-Arabiyas medarbeider. Utestengelsen er i klar strid med norske offentlighetsprinsipper ved en tillyst, åpen pressekonferanse. Det er grunn til å tro at vedtakets hensikt er å hindre at Rumsfeld får kritiske spørsmål fra medier med et dominerende arabisk publikum. I det ligger et betydelig element av sensur. Det skal en norsk forsvarsminister ikke drive med.