- Rumsfeld godkjente avhørsmetoder i Irak

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld godkjente bruk av utradisjonelle avhørsmetoder i Irak, hevder magasinet The New Yorker. Pentagon avviser påstandene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-Reuters): Ifølge magasinet ga Rumsfeld grønt lys til avhørsmetoder som tidligere er brukt i Afghanistan i jakten på medlemmer av al-Qaida. Metodene ble godkjent for å skaffe informasjon om det økende opprøret i Irak, og førte i neste omgang til mishandling av irakiske fanger, skriver The New Yorker.

Det amerikanske forsvarsdepartementet beskriver magasinartikkelen som konspiratorisk og full av gjetninger, og avviser at Rumsfeld eller andre i Pentagon har godkjent de kritiserte avhørsmetodene.

Sju amerikanske soldater er siktet for fangemishandlingen i Irak. Bilder fra Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad viser fanger som blir kledd nakne, mishandlet og ydmyket av soldatene. Offentliggjøringen av bildene har ført til kraftig internasjonal kritikk av USA, og både Donald Rumsfeld og president George W. Bush har lovet å rydde opp i forholdene.

(NTB) Les også:

The Gray Zone

ABU GHRAIB: Den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld besøkte det skandaleomsuste fengslet Abu Ghraib tidligere denne uken. Her blir han briefet av generalmajor Geoffrey D. Miller som er øverstkommanderende for amerikanske fengsler i Irak.