- Rumsfeld godkjente bruk av SAP

Metodene, som Donald Rumsfeld skal ha godkjent, ble for ille for CIA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld og president George W. Bush må nå forsvare seg etter at journalist Seymour Hersh i avisa The New Yorker i dag publiserte artikkelen om at forsvarsministeren personlig godkjente bruk av fysisk tvang og seksuell trakassering av fanger i irakske fengsler. Han har også kilder som sier at Bush personlig var informert om metodene.

Hersh har en viss tyngde som skribent i USA. Han avslørte at amerikanske soldater massakrerte 500 sivile i landsbyen My Lai i Vietnam den 12. mars 1968.

Utviklet for terrorjakt

Metodene som er benyttet i Abu Ghraib-fengselet i Bagdad skal ha blitt utviklet spesielt for avhør av mistenkte terrorister i Afghanistan. Det hele skal ha startet med USAs frustrasjon over at de ikke klarte å få kloa i noen av de mest ettersøkte terroristene etter flere uker med bombing i Afghanistan.

Metodene gikk under navnet SAP, som er forkortelsen for special access program. En anonym kilde sier til The New Yorker at det var en blankofullmakt til å gjøre hva som trengtes.

Det var stor frustrasjon rundt det faktum at USA måtte melde fra til USAs ambassødør i Afghanistan for å kunne sende en spesialenhet for å følge et tips om hvor navngitte terrorister var sett.

Til CNNs «Late Edition with Wolf Blitzer» sier journalist Hersh at utenriksminister Rumsfeld ba dem kutte dette ut.

- Han satte opp en spesialenhet hvor alle opererte med falske navn, reiste rundt i verden og gjorde hva de måtte, sier Hersh.

Gjentok «suksessen» i Irak

Han opplyser at CIA fikk mye informasjon igjen fra disse avhørene. Dermed skal Donald Rumsfeld og hans etterretningssekretær Stephen Cambone ha sendt en hemmelig gruppe til Irak med beskjeden: La oss bli tøffere.

Ifølge CNN og Hersh skal de som var med i denne gruppen ha vært blant USAs best trente soldater, fra Navy Seals og Delta Force, sammen med etterretningseksperter.

Men allerede i oktober i fjor skal fangevokterne ha gått for langt.

- CIA trakk ut sine folk fra avhørene i Abu Ghraib fordi de var ute av kontroll, sier Hersh til CNN.

Hittil er sju amerikanske soldater tiltalt for mishandling av fanger i Abu Ghraib-fengselet. Flere av dem hevder de fulgte ordre.

Hersh mener militærpolitiet kan ha mye av ansvaret for at irakske fanger ble seksuelt trakassert i Abu Ghraib. Og også for at de ble fotografert mens de ble tvunget til å masturbere og andre nedverdigende posisjoner.

- Formålet med noen av bildene var at de skulle gjøre fangene forlegne. Det kan brukes som utpressing mot arabiske menn, sier Hersh.

Ifølge artikkelen i The New Yorker forteller en anonym tjenestemann at han ble fortalt at bildene kunne være et effektivt middel for å få fangene til å samarbeide ved at man truet med å vise dem til familie og venner av fangen.

- Bush ble orientert

Talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, Lawrewnce Di Rita avviser påstandene i The New Yorker og angriper den utstrakte bruken av anonyme kilder i artikkelen.

- Ingen ansvarlige i utenriksdepartemenet har godkjent noe program som kan ha ført til slike overgrep som vist i de siste bildene og videoer, sier Di Rita til nyhetsbyrået AP.

Men han unngår å svare direkte på spørsmål om SAP-programmet, og det er uklart hva som han sikter til. Men det er kjent at enkelte av de sju nå siktede fangevokterne gikk svært langt.

Soldaten Lynndie England er med på flere av bildene som er offentliggjort. Hun poserer ved siden av nakne fanger, og går med en naken mann i lenke inne i fengselet. Senatet skal også ha blitt vist bilder og videoer hvor hun har sex foran fangene.

Hersh påstår i artikkelen at president George W. Bush' sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice skal ha godkjent bruk av SAP, og Bush selv skal ha blitt informert.

En av årsakene til at CIA trakk seg ut av avhørene ved Abu Ghraib-fengselet skal være at SAP var ment for forhåndsgodkente operasjoner mot terror-topper, og at de ikke ønsket å bruke disse metodene mot drosjesjåfører, svigerbrødre og folk som ble hentet inn fra gata i Irak.

USA har nå innskjerpet hvilke metoder som kan brukes i avhør i Irak.

Artikkelen er skrevet med bakgrunnsinformasjon fra artikler i nyhetsbyrået AP, The New Yorker, CNN og USA Today.

<B>OVERLEVDE IKKE: Dette bildet er offentliggjort av New York Times og skal være en avdød fange, liggende i en likpose med isposer over kroppen. Alt tyder på at han døde av mishandling.
GODKJENTE HAN MISHANDLINGEN? Forsvarsminister Donald Rumsfeld har litt å svare for.
<B>TRUET MED HUNDER: Den uidentifiserte fangen er kledd naken og blir truet med to hunder inne i Abu Ghraib-fengselet.
<B>EFFEKTIVT: Å ta bilder av arabiske menn i fornedrende posisjoner skal ha vært ansett som et effektivt utpressingsmiddel. Mennene kunne trues med at bildene ble vist til deres familie om de ikke samarbeidet.