Rumsfeld på overraskelsesbesøk i Kabul

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld kom i dag på besøk til en Bagram-flybasen nord for Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom verdens mest ettersøkte mann har klart å komme seg unna, er det en stor skuffelse for USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld, som søndag kom på overraskende besøk til en Bagram-flybasen nord for Kabul.

- Vi vet ikke hvor han er. Vi har ingen grunn til å tro at han er drept eller fanget, sa USAs utenriksminister Colin Powell i et fjernsynsintervju søndag. Men han la til at al-Qaida ser ut til å være slått i Afghanistan.

På flybasen møtte Rumsfeld og den påtroppende lederen for Afghanistans overgangsregjering, Hamid Karzai. Han takket USA for hjelpen med å bli kvitt Taliban-regimet.

- Vi var ute av stand til å ta oss av alle problemene i landet vårt på en gang. Dere kom og hjalp oss - dere ga oss den muligheten vi ønsket oss, sa Karzai.

Rumsfeld understreket at USA kom til Afghanistan utelukkende for å utkjempe en krig mot terrorisme, ikke for å kjempe mot Afghanistan, mot det afghanske folket eller mot en religion.

- USA er ikke ute etter noe territorium. Vi er her kun for kaste ut terr orister fra landet og for å sørge for at et nytt regime kommer på plass som ikke beskytter terrorister, sa Rumsfeld.

Underveis til Afghanistan opplyste Rumsfeld at amerikanske soldater hadde funnet dokumenter og annet materiale som kunne tyde på at Osama bin Ladens terrornettverk var i ferd med å utvikle masseødeleggelsesvåpen.

Funnet ble gjort i ved et av al-Qaida-nettverkets forlatte anlegg bare drøye fem kilometer fra Camp Rhino, USAs militærbase i det sørlige Afghanistan. Rumsfeld vil ikke bekrefte at det ble funnet våpen på stedet.

Amerikanske soldater gjennomsøker nå rundt 30 al Qaida-baser i området på jakt etter interessant materiale.

Forsvarsminister Rumsfeld regner med at mellom 3.000 og 5.000 soldater vil delta i en internasjonal fredsstyrke i Afghanistan.

- Det vil bli en relativt liten styrke, sa Rumsfeld under besøket på Begram-flybasen.

Rumsfeld sa at den internasjonale styrken vil bestå av soldater fra fire til fem land. USA vil ikke delta direkte. Rumsfeld er den f ørste høytstående representanten for USAs myndigheter som besøker Afghanistan etter at Talibanregimet ble styrtet forrige måned.

(NTB)