Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rumsfeld risikerer torturtiltale

Advokatforening ønsker tysk rettssak mot USAs avgåtte forsvarsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En forening av advokater sier den vil trekke USAs avgåtte forsvarsminister Donald Rumsfeld for retten for å ha tillatt tortur.

Advokatforeningen Centre for Constitutional Rights (CCR) ønsker å føre saken for tysk rett, og sier den vil nå vil forsøke å få påtalemyndigheten i Tyskland til å ta opp saken.

I et brev fra CCR vil påtalemyndigheten bli bedt om å vurdere hvilket ansvar Rumsfeld og andre framstående amerikanske tjenestemenn har for å ha tillatt det foreningen mener er krigsforbrytelser i forbindelse med krigen mot terror.

CCR representerer elleve irakere som er blitt holdt fanget ved Abu Ghraib-fengselet i Irak, og en saudiarabisk mann som er blitt holdt fanget i den amerikanske militærleiren på Guantanamo på Cuba.

Ifølge tysk lov kan krigsforbrytelser dømmes i Tyskland selv om forbrytelsene har foregått et helt annet sted. Den tyske påtalemyndigheten avviste en lignende sak fra CCR i 2004. (NTB)

AVGÅTT: Donald Rumsfeld risikerer straffeforfølgelse for å ha tillat tortur.
Hele Norges coronakart